Francuskoj važno da čuje stav Srbije na predlog izmene procesa pristupanja EU

Izvor: RTS, 19.Nov.2019, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Francuskoj važno da čuje stav Srbije na predlog izmene procesa pristupanja EU"

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i ambasador Francuske Žan Luj Falkoni razgovarali su o budućnosti politike proširenja, pogledima iz Pariza na taj proces, o pravcima mogućih reformi u EU i njenih zajedničkih politika, o bilateralnim odnosima i odnosima u regionu.
Ambasador Žan Luj Falkoni istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je stav Francuske o krajnjem cilju pristupnog procesa jasan – punopravno članstvo za kandidate koji sprovedu sve neophodne reforme, saopštila je pres-služba Vlade Srbije.

Francuska je članicama Evropske unije u subotu poslala neformalni dokument u kojem traži da do januara objavi novi metod pri otvaranju pristupnih pregovora s kandidatima za članstvo.
Falkoni je detaljnije predstavio zamisli sadržane u "non-pejperu" i naglasio da će one svakako biti temeljeno diskutovane među svim državama članicama, a da bi se primenile moraju biti usaglašene u okviru EU, nove Evropske komisije i svih država članica.
Naglasio je da Francuska prepoznaje Srbiju kao ozbiljnu državu kandidata, koja sprovodi važne reforme u oblasti vladavine prava i ekonomije.
Falkoni je poručio da je od izuzetnog značaja za Francusku da čuje stavove, viđenja i iskustva i predloge i eventualne nedoumice Srbije kao odgovornog kandidata koji je duboko u procesu pristupanja, u pogledu dosadašnjeg načina i metodologije vođenja pregovora kao i vidljivih i konkretnih koristi procesa u ovoj fazi pregovora.
Ministarka Joksimović zahvalila na inicijativi ambasadora da dodatno predstavi pozicije Francuske u pogledu tzv. non-pejpera o eventualnim izmenama metodologije proširenja EU.
Joksimovićeva je ocenila da to pokazuje da Francuska vrednuje i uvažava mišljenje i stav Beograda, i da su otvoreni da čuju i naše komentare, ideje, sugestije i nedoumice, posebno u pogledu činjenice da je Srbija pristupajuća zemlja koja ima definisan pregovarački okvir, sa specifičnom i nikada, osim na Srbiji, primenjenom striktnom metodologijioim pregovora, a koja se u izvesnoj meri poklapa sa nekim zamislima prezentovanim u "non-pejperu".
Naglasila je da sa razumevanjem i strpljenjem aktivno zainteresovano  posmatramo predloge reformi EU i politike proširenja, ali i da istovremeno aktivno delujemo u pogledu našeg pristupnog pocesa i sprovođenja obaveza koje smo preuzeli.
Ministarka je dodala da očekuje da će tokom finskog predsedavanja do kraja godine, države članice prepoznati rezultate koje je Srbija postigla u primeni obaveza iz poglavlja 23 i 24, i da će Srbija dobiti saglasnost za otvaranje novih poglavlja u pristupnom procesu.
Sagovornici su se složili da je bilateralna saradnja dveju zemalja u stalnom usponu, posebno nakon važne posete predsednika Makrona Srbiji jula ove godine.
Privredna saradnja je izuzetno intenzivna, što potvrđuje i nedavno uspostavljena Francuska agencija za razvoj sa ciljem dodatnih impulsa razvoju privrede Srbije i Francuske, zaključuje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Pariz

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.