Ekonomist: Ideja o razmeni teritorija teško sprovodiva

Izvor: RTS, 18.Sep.2018, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ekonomist": Ideja o razmeni teritorija teško sprovodiva

Britanski "Ekonomist" ocenjuje da je ideja o razmeni teritorija između Kosova i Srbije nije lako sprovodiva, a da je samo pokretanje tog pitanja otvarilo "nove perspektive" za region.
List, naime, prenosi izjavu neimenovanog visokog kosovskog lidera, koji za Ekonomist kaže da "uvek ima drugih opcija".

On pod tim podrazumeva da, objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << londonski list, da ukoliko Beograd ne prizna nezavisnost pokrajine i onemogući joj članstvo u UN, Kosovo onda može da se opredeli za ujedinjenje sa Albanijom.
"Neki nacionalistički nastrojeni u Srbiji, koji shvataju da su Kosovo izgubili, mogli bi to da pozdrave. Ako bude postojala 'velika Albanija', onda bi oni mogli da traže 'veliku Srbiju' polažući pravo na srpski deo Bosne, za šta je Milošević ratovao", spekuliše britanski list.
Ekonomist ocenjuje i da Beograd i Priština teško mogu da se dogovore o razmeni teritorija i ocenjuje da "izmena granica" po etničkim linijama ne bi bila laka.
Ideja o razmeni delova teritorije naseljene desetinama hiljada ljudi budi nade i strahove širom Balkana i izaziva politička previranja na samom Kosovu, piše londonski nedeljnik.
"Ako Kosovo i Srbija izmene svoje granice po etničkim linijama, to bi značilo veliku i možda destabilizujuću promenu za region", navodi se u tekstu.
To bi značilo, na primer, da bi predsednik Republike Srpske mogao da pojača sopstvene zahteve za nezavisnost tvrdeći da su stare unutrašnje granice Jugoslavije sada povređene, te da se to sada može desiti i sa granicama Bosne, piše Ekonomist uz ocenu da bi "to donelo opasnost od novog rata".
EU i SAD su, podseća se u tekstu, ranije odbacivale izmenu granica na etničkoj osnovi, u uverenju da bi to destabilizovalo region, ali su sada dale zeleno svetlo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kako bi videle da li oni mogu da se dogovore.
"Vučić želi garancije da će Srbija steći članstvo u EU ako dođe do dogovora između Beograda i Prištine", podseća Ekonomist i ocenjuje da EU takvo obećanje ne može dati.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.