Izvor: B92, 26.Okt.2010, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug spisak uslova za kandidaturu

Beograd -- Da bi postala kandidat za članstvo u EU, Srbija treba, pored ostalog, i da završi reformu pravosuđa, usvoji zakon o restituciji, reši problem monopola...

Dan pošto je EK prosleđena kandidatura Srbije na mišljenje, vlast u Beogradu ambiciozno procenjuje da bi Srbija mogla da dobije status kandidata za oko godinu dana.

To čak i prema stavu EU nije neizvodljivo, ako Srbija dotad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispuni dugu listu zahteva koji su bili postavljeni pred svaku zemlju kada je došla u fazu evrointegracija u kojoj je Srbija sada.

Na tom spisku su, recimo, završavanje reforme pravosuđa, transparentnije finansiranje političkih partija, ali i usvajanje zakona o restituciji, koje je odlagala svaka vlada od 2000. naovamo, a krupan problem su i monopoli.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić kaže da su poslednja dva problema nešto na čemu su i druge vlade lomile zube.

Ovaj donedavni ambasador Srbije u Parizu zato u vezi sa vraćanjem imovine i pokušajem ukidanja monopola očekuje žestoke otpore.

Već smo i od nekih evropskih zvaničnika čuli da će Srbija najverovatnije idućeg meseca dobiti upitnik Evropske komisije sa više od dve hiljade pitanja, na koja mora da odgovori u procesu dobijanja statusa kandidata za članstvo.

Sve što vlasti u Beogradu napišu detaljno će se proveravati da li se primenjuje na terenu, pa ako je sve kako se očekuje, tek onda i stvarno može da se očekuje status kandidata.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić kaže da sve što je sada pred Srbijom - nije lak posao. Ne sumnja u tehničku osposobljenost države u tom pogledu, ali neke dileme ipak ima.

"Ono u što sumnjam jeste da će to teći lako i bez snažnih otpora, jer će mnogi interesi biti, čini mi se, ugroženi, a naše približavanje EU nesumnjivo će ugrožavati neke interese u ovom trenutku u Srbiji koji imaju i te kako snažne pozicije”, smatra Simić.

"Svakao mislim i na problem monopola, ali i na neke 'tvrde orahe’ na koje su mnoge vlade do sada polomile zube, kao što je pitanje restitucije”, naveo je on.

Zakon o restituciji u Srbiji se najavljuje već čitavu deceniju - i ništa. I ova vlada ide tim stopama, ali je donošenje zakona, kako smo saznali, trenutno blokirano.

Problem je što je jedan sličan zakon – onaj koji se odnosi na vraćanje crkvene imovine, pred Ustavnim sudom, pa u Ministarstvu finansija smatraju da zato ovaj, koji se odnosi na vraćanje imovine privatnim vlasnicima, ne mogu da usvoje.

Mile Ilić, predsednik Mreže za restituciju, koja okuplja vlasnike oduzete imovine, veruje da će pod pritiskom Evropske unije, Srbija taj zakon konačno dobiti, i što je najvažnije – i primenjivati.

"Možda neko u našim strukturama i računa na to da će nam se gledati kroz prste tokom procesa pridruživanja”, kaže Ilić.

"Srbija je nekad bila deo Jugoslavije, zbog toga nije nikakav problem da se imovina vraća kao što se vraćala u Sloveniji, Makedoniji i Hrvatskoj. Moramo pomenuti i nama susednu zemlju Bugarsku, koja je imala jedan od najboljih mogućih modela restitucije koji je podrazumevao da se ispitaju nezakonite kupovine određenih poslovnih prostora, koje su teret dokazivanja zakonitosti prebacili na one koji su formalno bili upisani kao vlasnici, a ne na bivše vlasnike. To su modeli koji se mogu primeniti", rekao je on.

Još jedan od veoma važnih uslova je okončavanje monopola.

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević svestan je da će to biti krupan zalogaj, jer će, ubeđen je, biti otpora.

"Svako od njih se neće toga tako lako odreći, jer oni plaćaju političarima da bi dobili takvu vrstu zaštite. Gde postoje monopoli, tj. zloupotreba dominantnog položaja, to nije stvar slučajnosti, to je stvar namere tajkuna da svoj položaj i dalje zadrže”, naveo je Prokopijević.

"Neće se ta igračka tako lako oteti iz njihovih ruku. Zbog toga je antimonopolska politika stvar koja se mora uraditi, jer EU ne želi da dobije bolesnika kao što je Srbija po pitanju monopola", rekao je on.

Mile Ilić iz Mreže za restituciju ubeđen je da zakona o vraćanju imovine starim vlasnicima sve ove godine nema zato što je sve što vredi prešlo u ruke tajkuna.

"Neophodno je, ne samo zbog toga što je to jedan od uslova za priključenje Evropskoj uniji, nego je neophodno i zbog nas samih da se to pitanje što hitnije reši. A neće se rešiti onako kako su neki naumili – da vi poklonite ogromnu imovinu, 50 puta veću od one koju potražuju svih 140 000 građana koji su se prijavili sa svojim porodicama, da poklonite tu imovinu nekolicini tajkuna, a da na građane prebacite obavezu da isplaćuju sami sebi obeštećenje za svoju opljačkanu imovinu", kazao je Ilić.

Osim uslova koje Evropska unija stavlja pred svaku zemlju koja pretenduje da postane kandidat – pred Srbijom su i dva krupna politička uslova – hapšenje Ratka Mladića i početak pregovora sa Prištinom.

U poziciji u kojoj je Srbija sada Hrvatska je bila još pre sedam godina.

Ta zemlja je status kandidata dobila krajem 2004, ali je pregovore o pristupanju počela tek 2005, nakon što je postalo jasno da će se Ante Gotovina naći u Hagu, što se i desilo u decembru 2005.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.