Brnabić: Ne tražiti od Srbije da bira između Zapada i Rusije

Izvor: RTS, 20.Nov.2017, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Ne tražiti od Srbije da bira između Zapada i Rusije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" da "od Srbije ne bi trebalo tražiti da bira između Zapada i Rusije".
Fajnenšel tajms navodi da je Ana Brnabić "insistirala na tome da veze Srbije sa Moskvom nisu prepreka njenoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji".

FT navodi da je "izborom stručnjaka za reforme Ane Brnabić u junu poslat >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << signal da je Beograd ulazak u EU postavio kao najvažniji cilj", ali da "put Srbije ka EU ostaje maglovit zbog raznolikog nivoa napretka kada su u pitanju reforme, umora od proširenja u evropskom bloku i skepticizma vezanog za političke, vojne i ekonomske veze Beograda sa Rusijom".
U uvodu intervjua takođe piše da "evropski zvaničnici – koji pokazuju sve više opreza povodom uticaja Rusije na Balkanu – optužuju Moskvu da podstiče nemire u regionu i s oprezom gledaju na balansiranje Beograda između Istoka i Zapada", kao i da "SAD takođe od Beograda traže da se jasno izjasni u vezi sa strateškim smerom u kojem ide, pa je visoki američki diplomata ovog meseca upozorio Srbiju da 'ne može da sedi istovremeno na dve stolice'".
FT navodi da je premijerka Brnabić u intervjuu rekla da "integracija u EU ostaje glavni spoljnopolitički cilj".
"Nije fer tražiti od Srbije da bira i odlučuje se i ja smatram da to nije potrebno. Mi nismo ni proamerički ni proruski, već prosrpski orijentisani. Naš strateški fokus je na (članstvu u) EU i kuda god da odemo, s kime god da pričamo, mi to govorimo", rekla je Ana Brnabić.
Kako se navodi, "na Zapadu obrazovana Brnabićeva, specijalista za reformu javnog sektora koja je, takođe, prvi javno deklarisani gej lider u istočnom delu Evrope, raskinula je sa tradicijom rusofilskih moćnika u visokim ešalonima vlasti".
"U kancelariji Brnabićeve – koja se nalazi preko puta ruine koja je ostala od nekadašnjeg Generalštaba Vojske Jugoslavije, koji je NATO bombardovao 1999. godine – na stolu su poslagane gomile podebelih izveštaja. Na jednoj polici okačen je dres Fudbalskog kluba Crvena zvezda, pa poput predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ju je postavio i sa kojim ona kaže da 'u potpunosti deli' stavove, Brnabićeva pokazuje da je navijač tog kluba", piše FT.
List navodi da je "Vučić, koji je i dalje najmoćniji političar u zemlji, ove godine od ruskog predsednika Vladimira Putina prihvatio poklon u vidu šest borbenih aviona 'mig 29'" i da se Vučić "nada tenkovima i sistemu protivvazdušne odbrane tokom 2018", kao i da "Moskva podržava srpske diplomatske pozicije u UN – pre svega odbija da prizna nezavisnost Kosova".
FT napominje da je "istovremeno kao prioritet postavila reforme namenjene za ulazak u EU, cilj za koji Brnabićeva navodi da je 'izvodljiv' do 2022. godine, iako se (Srbija) opire pritisku da se pridruži sankcijama EU protiv Moskve zbog pripajanja Krima" i podseća da su "zvaničnici EU izjavili da bi novi članovi mogli da pristupe do 2025, ali da nema rokova".
"Članstvo u EU prisililo bi Srbiju da se odlučnije prebaci na zapadnu stolicu, da stane uz pozicije spoljne politike EU, okonča specijalne trgovinske aranžmane sa Rusijom i po mogućstvu restrukturira energetsko tržište, kojim dominira NIS, naftna i gasna kompanija u vlasništvu 'Gasproma'", navodi FT.
Ana Brnabić, kako se ocenjuje, "umanjuje značaj traženih kompromisa", kaže da su "percepcije dubine veza Beograda sa Moskvom preuveličane" i ukazuje na mnogo veće investicije iz EU i trgovinsku razmenu sa njom.
FT ističe da Brnabićeva kaže da je "Srbija 'u pravom smislu neutralna' u vojnim pitanjima, ukazujući na članstvo u programu NATO-a Partnerstvo za mir".
Kako se dodaje, "diplomate opisuju ovu 42-godišnjakinju kao pametnog i efikasnog iskrenog pregovarača koji je osmislio jasnu podelu poslova sa svojim mentorom Vučićem, što joj dozvoljava da se koncentriše na javni sektor i ekonomske reforme".
FT citira neimenovanog zapadnog zvaničnika koji kaže da "ona nije tipičan muški balkanski političar, kojem je neophodno da stvara haos na dnevnoj bazi da bi preživeo".
List primećuje da se njen mandat poklopio sa jačanjem privrede Srbije, kojoj je projektovan rast od tri odsto u 2017. godini, kao i primarni fiskalni suficit, skoro tri godine nakon što je Beograd pristao na aranžman iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).
Ana Brnabić, kako se navodi, "ne vidi potrebu za obnavljanjem stendbaj aranžmana o zajmu od MMF-a naredne godine i dala je najjasniju indiciju do sada da će umesto toga težiti manje obavezujućem dijalogu sa fondom čije je sedište u Vašingtonu".
"Nisu nam potrebni nikakvi novi finansijski aranžmani sa MMF-om", rekla je Brnabićeva i pozvala na manje konzervativan pristup fiskalnoj politici sa ciljem promovisanja privrednog rasta većeg od 3,5 odsto.
Fajnenšel tajms navodi da je srpska premijerka rekla da će "Beograd verovatno pristati na 'instrument koordinacije politike' sa MMF-om od aprila, koji bi zadržao ulogu procenitelja politike, što bi pomoglo uveravanju stranih investitora u reformski napredak Srbije".
List ističe da je "Brnabićeva postala glasnija povodom istorijskih kontrovezi koje su bliže povezane sa Vučićevim nekadašnjim saveznicima u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS), opisujući kao 'neprihvatljiv' tretman lidera SRS-a Vojislava Šešelja... kojeg je nakon 13 godina pritvora Međunarodni krivični sud za ratne zločine oslobodio optužbi za ratne zločine".
"Ona je za FT rekla da se Srbi disproporcionalno nalaze na meti Haga, dok ostaju nekažnjeni zločini koje su počinili vojni komandanti suseda Srbije iz bivše Jugoslavije", navodi list.
FT navodi da "neki u njenim komentarima o Hagu vide obraćanje Vučićevoj političkoj bazi, uoči mogućih izbora naredne godine" i dodaje da, "ukoliko Vučić bude raspisao nove izbore, to bi bili treći prevremeni izbori za četiri godine i njena politička budućnost mogla bi da bude dovedena u pitanje".
List navodi da je "Brnabićeva rekla da ne bi imala nikakvih problema s izborima, ali da 'radi kao da se to neće desiti".
FT navodi da je, takođe, rekla da je "još rano za ocenu o tome kako je to što je ona postala istaknuta politička ličnost" uticalo na stavove javnosti o ljudima različite seksualne orijentacije.
"Ukoliko to pomaže ljudima gej orijentacije u Srbiji da se osećaju malo više prihvaćenim, onda mi je drago zbog toga", zaključila je Brnabićeva u intervjuu za FT.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ne terajte Srbiju da bira između Zapada i Rusije"

Izvor: Vesti-online.com, 20.Nov.2017

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila u intervjuu za "Fajnenšel tajms" da "od Srbije ne bi trebalo tražiti da bira između Zapada i Rusije"...List navodi da je Brnabićeva "insistirala na tome da veze Srbije sa Moskvom nisu prepreka njenoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji"...FT navodi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.