Izvor: RTS, 09.Feb.2022, 11:38

Kija i Hjundai upozoravaju vozače u SAD da parkiraju na otvorenom

Hjundai i Kija su poručili vlasnicima automobila tih marki u Sjedinjenim Američkim Državama da parkiraju automobile napolju zbog mogućeg kvara koji može da dovede do paljenja vozila.
Automobilske kompanije su povukle skoro 500.000 automobila nakon što je otkriven problem u kompjuterskom kontrolnom modulu sistema protiv blokiranja kočnica.

Kod vozila sa tim problemom može da se dogodi da se spontano zapale, čak i kada automobil nije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uključen.
Hjundai je objavio opoziv za nekoliko SUV modela "santa fe" i jedan model "tusona".
Kija je povukla model "K-900" sedan i jedan model "sportidža".
Ukupno, Kija povlači 126.747 automobila, a Hjundai 357.830.
Vlasnici u SAD su pozvani da odvezu automobile dilerima, koji će pregledati kontrolni modul protiv blokiranja točkova. To je kompjuterski sistem koji kontroliše naglo kočenje.
Kako navode iz kompanija, može se instalirati novi modul kao i zamenski osigurač koji kontroliše struju na jedinici protiv kočenja bez dodatnih troškova.
Novi osigurač će smanjiti količinu struje koja ulazi u modul.
Južnokorejski proizvođač automobila Hjundai poseduje kontrolni udeo u Kiji i dve kompanije dele inženjering u različitim modelima. Međutim, u Sjedinjenim Državama posluju kao dve odvojene kompanije.
U dokumentima podnetim Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja na auto-putu, Kija je navela da zna da su se tri automobila zapalila.
Automobili se i dalje mogu koristiti, ali ih treba parkirati dalje od zgrada i objekata, prenosi Skaj njuz.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.