Želite da ostavite Google servise zauvek? Evo alternativa!

Izvor: SaznajNovo.com, 01.Nov.2018, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Želite da ostavite Google servise zauvek? Evo alternativa!

Google nudi dosta servisa, istina, i svi su oni dosta korisni (dosta ima i ugašenih). Ali, nekima se njihova politika poslovanja ne dopada i izbegavaju ih. Ako spadate u tu grupu, onda ste na pravom mestu.
No, pre nego što krenem da pišem o alternativama za Google servise, prvo bih napomenuo zašto ja ne spadam u tu grupu.
Lično koristim sve moguće Google servise: pretragu, Youtube, Docs, analitiku, email, veb pregledač, >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << mape, Drive… i mnoge druge. Razlog je jednostavan: imam sve na jednom mestu, na jednom nalogu.
Slika: plusyourbusinessMeđutim, ono što mnoge odbija jeste strah od predaje ličnih podataka. Google zna dosta o vama i to koristi u razne svrhe, uglavnom u marketinške, i mnogima to smeta. Meni lično ne smeta, zašto?
Jer koliko god se mi trudili da zaštitimo svoje lične podatke na internetu, velike svetske kompanije će doći do njih svakako. Ako bismo se baš trudili da se sakrijemo od svih njih, morali bismo da živimo ispod zemlje na nekom dalekom ostrvu, i kakav je to onda život?
Svi ti servisi su napravljeni da nam olakšaju život, a zauzvrat oni koriste naše podatke i navike za unapređenje usluga. I to tako funkcioniše u svetu stalno, niste ni svesni kada i u kom trenutku neko prikuplja vaše podatke.
U prodavnicama kompanije prave toplotne mape kretanja kupaca preko mobilnih telefon, a tu spadate i vi. Ima još gomila primera, tako da je korišćenje Google servisa ništa naspram toga kako sve vaše lične podatke i navike druge kompanije koriste.
No, ukoliko ste baš rešili da ostavite sve Google servise i usluge, predložio bih vam jedan sajt. Na tom sajtu (a za koji sam saznao od Kompjuteraša) se nalazi spisak alternativa za Google servise.
Evo primera:

Google ChromeGoogle SearchGmailGoogle docsYoutubeGoogle maps
1    Firefox    Duck Duck Go    Zoho mail    Notion    Vimeo    OpenStretMap    
2    Vivaldi    Qwant    ProtonMail    Zoho    PeerTube    Here    
3    Brave    Startpage    Canary Mail    Bear Writer    Dailymotion        

Na sajtu nomoregoogle.com možete pronaći kompletan spisak, a možete i dodati svoj predlog. Sajtovi su podeljeni u sekcije i pored naziva se nalazi logo, što je lep dodatak.
Autor je napomenuo da na sajtu ništa nije plaćeno i da nema affiliate linkova. Sav sadržaj je ručno sastavljen i postavljen na sajt.
Detaljnije - Želite da ostavite Google servise zauvek? Evo alternativa!

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.