Netflix i YouTube su najveći potrošači internet prometa u većini zemalja

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 04.Okt.2018, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netflix i YouTube su najveći potrošači internet prometa u većini zemalja

Kompanija Sandvine, koja se inače bavi proizvodnjom mrežne opreme i s njom povezanih rešenja, izradila je veliki izveštaj o internet prometu i uslugama na koje se on najviše troši. Podaci se odnose na ceo svet, ali bez Indije i Kine, za čija su tržišta dostupni ograničeni podaci.

U ostatku sveta, dakle, internet promet sastoji se većinom od pregleda video sadržaja, na koji odlazi 58% ukupnog prometa u downloadu. Iza njega nalazi se web promet, dok je na treće mesto stigla >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << kategorija online igranja, pretekavši društvene mreže, trgovinu, deljenje datoteka i razmenu poruka po potrošnji prometa.

Najveći potrošač video internet prometa je Netflix, na koji otpada 15% celokupnog svetskog downloada. Odmah iza njega smestio se YouTube s 11,4%. Situacija u regionu EMEA, koja obuhvata Evropu, Bliski istok i Afriku, nešto je drugačija od globalne. Ovde je glavni generator video prometa u downloadu YouTube, a Netflix se plasirao na drugo mesto.

Više od 50% celokupnog internet prometa u svetu je zaštićeno enkripcijom, a kao najznačajniji generator prometa u uploadu izdvaja se BitTorrent mreža, koja je zaslužna za gotovo 22% ukupnog prometa u tom smeru.

Kad je reč o društvenim mrežama, Instagram je pretekao Facebook kao mreža s najvećim prometom. Skype je i dalje najveći potrošač prometa od svih aplikacija za dopisivanje i video razgovore, dok Spotify drži primat u muzičkom segmentu streaminga. Kod igara, prvi je League of Legends, a sledi ga Fortnite.

Izvor: bug.hr
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.