Izvor: Vaseljenska TV, 29.Jan.2013, 00:27

Kompanija Bambi uvela GMO

Kompanija Bambi uvela GMO

(Foto: Bojana Obradović)

Poznati borac protiv GMO i drugih ekoloških pošasti u Srbiji i svetu gospodin Nikola Aleksić predsednik Ekološkog pokreta Novoga Sada u svom kratkom govoru na snimku na sajtu YouTube (na kome ima više njegovih gostovanja u raznim TV emisijama i tribinama na temu GMO i slične teme, kao i prof. dr Miladina Ševarlića sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, Irene Baret, Pokreta Dveri i drugih) objavio je poznati podatak da se u Srbiji odavno sadi i proizvodi GMO soja a kasnije i kukuruz i drugo. Ali tome je dodao uzbunjujući podatak da je po ispitivanju u Vojvodni u proseku preko 80% a negde i preko 90% ukpunih zasada soje GMO. On pita da li smemo uopšte jesti soju, da li ćemo biti sigurni da ćemo naići baš onih nekoliko procenata zdrave prirodne soje, da li smemo da rizikujemo? Dalje on kaže da se u Bambi keksu za decu nalazi soja i da je lično razgovarao sa glavnim tehnologom  fabrike Bambi u Požarevcu i pitao „Da li kontrolišete  soju na ulazu sirovina da nije genetski modifikovanog (GMO) porekla?“, odgovorila mu je „Pa ne, mi verujemo našim dobavljačima.“ Nikola Aleksić zatim  pita javnost „Da li vi verujete njima?“.
Click here to view the embedded video.

Da li možemo rizikovati sa svojim zdravljem i zdravljem svoje dece znaju ći da GMO hrana izaziva najteže bolesti poput raka, steriliteta, itd?
Izbegavajte proizvode kompanije „bambi“
Došlo je vreme da sami testirate svoj karakter, ali ne u cilju dokazivanja snage volje i duha, već u cilju opstanka.
Sve zavisi od nas! Najdobronamernije i najozbiljnije shvatite svaku reč koju pročitate. Vi živite robiju, dobrovoljnu robiju! Kroz Vaše slabosti i poroke velike kompanije zarađuju veliki novac! Prodaju Vam priču kako brinu o Vama, Vašoj deci, zemlji i prirodi. Sve to je obojena slika stvarnosti.
Ako Vam je stalo da sutra imate zdravo dete, porodicu i da ovu zemlju njima ostavite onakvu kakvu ste dobili – čitajte sve što Vam dođe pod ruku, čitajte etikete svakog proizvoda koji kupujete, ignorišite sve što je uveženo iz EU. Neophodno je da imate osnovno znanje o opasnosti od GM hrane, ako planirate da nastavite zdrav život!
Evo jednog primer poroka kojeg bi bilo dobro da se odreknete. Nije slučajno što se radi o Vašoj omiljenoj hrani ili poslastici, to je najbolji način da manipulišu Vašim odlukama i slabostima!
Keksići za decu pružaju vašim mališanima ukusnu zabavu. Uživajte u jedinstvenim Plazma keksićima i u „ZDRAVOM“  i razigranom odrastanju Vaših najdražih. Sa 12 vitamina i 3 minerala, izvor kalcijuma i Omega 3. Bambi za vas primenjuje HACCP standard i HALAL.
(Foto: Bojana Obradović)

Povezanost HACCP-a i Codex Alimentarius-a
Za piceriju, na pr. je nametnuta obaveza da moraju kupovati kečap i šunkaricu za picu samo od proizvođača koji takođe imaju navedeni standard za proizvodnju kečapa i šunkarice.
Do 1. juna 2011. godine svi proizvođači hrane u Srbiji moraju da imaju standard HACCP (NASSR – Hazard Analysis and Critical Control Points) i da se pridržavaju ovog uputstva u procesu proizvodnje svih proizvoda namenjenih ishrani stanovnika i proizvodnji mesa i proizvoda namenjenih ishrani stanovnika.
Zbog mnoštva zahteva upućenih Ekološkom pokretu za objašnjenjem u kakvoj je vezi navedeni standard sa zloglasnim i monstruoznim Kodeksom alimentariusom, navodimo očigledne primere.
Samostalne ugostiteljske radionice tipa pekare, buregdžinice ili picerije moraće takođe da imaju ovaj standard koji je zamišljen da ,,poveća bezbednost“ u proizvodnji hrane. Za piceriju, na pr. je nametnuta obaveza da moraju kupovati kečap i šunkaricu za picu samo od proizvođača koji takođe imaju navedeni standard za proizvodnju kečapa i šunkarice. Oni taj standard mogu opet dobiti samo ako kupuju kečap od proizvođača koji imaju standard za proizvodnju kečapa sa dozvoljenim i opasnim aditivima i meso sa farme stoke koja je obezbedila isti predviđeni standard za uzgoj stoke za ljudsku ishranu. Ali po tom standardu za uzgoj stoke za ljudsku ishranu obavezna je ,,preventivna“(!) primena antibiotika, veštačkog goveđeg hormona rasta, i stočna hrana pripremljena u mešaonama stočne hrane koje takođe za proizvodnju hrane moraju imati isti standard. Proizvodnja stočne hrane takođe je obuhvaćena standardom HACCP koji u toj oblasti dozvoljava upotrebu poljoprivrednih kultura koje su genetski modifikovane (soja, kukuruz itd). Proizvođači poljoprivrednih kultura takođe moraju imati ovaj standard za proizvodnju hrane, bilo za ljude ili stočnu ishranu. Za njihovu poljoprivrednu proizvodnju po Kodeksu alimentarijusu je dozvoljena proizvodnja GMO (genetski modifikovanih organizama) uz zaštitu tih kultura tokom vegetacije sa najtoksičnijim pesticidima koji su svojevremeno pre više decenija bili zabranjeni zbog toksičnosti i maligniteta (DDT, lindan, malation i dr.)
Tome treba dodati i OBAVEZU zračenja svih konzervisanih namirnica radi navodne sterilizacije,  a sve radi profita da bi namirnice duže stajale na rafovima marketa i robnih kuća.
Tako usaglašeni domaći propisi i pravilnici sa najmonstruoznijim pravilnikom o ,,bezbednosti hrane“, na mala vrata (protivustavno i nezakonito),  predstavljaju nadgrobni spomenik poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji u Srbiji i početak genocida stanovništva na ovim prostorima.
Zakonom će biti zabranjena DOMAĆA proizvodnja (posebno prodaja)  svih namirnica namenjenih ljudskoj ishrani, neće više biti domaćeg sira, kajmaka, brašna, jaja kokošaka sa salaša i iz domaćeg dvorišta, nego samo od onih proizvođača koji imaju ovaj standard i živinskih farmi koje će koke nosilje hraniti hranom koja sadrži čak i motorna ulja kao u Evropi, bogatom dioksinom i drugim opasnim hemijskim jedinjenjima.
Neće se više smeti proizvoditi narodni lekovi, lekovite trave i čajevi, ( beli luk i nana), domaća rakija, vitamini i minerali bez licence, jer su svi proglašeni za lekove ili otrove koji će se smeti proizvoditi samo od licenciranih proizvođača. Licenca za proizvodnju navedenih proizvoda će se plaćati u vrednosti od 120.000 do 500.000 engleskih funti(!) koje bi naši proizvođači morali platiti monstruoznim kreatorima još monstruoznijeg Kodeksa alimentariusa.
Komunalna policija i inspekcija će morati progoniti svakog seljaka za svaki struk zasađenog belog luka, bosiljka ili litre rakije, kao što se sada progone nelegalni prodavci (proizvođači) piratskih CD-a sa filmovima, zabavnom ili narodnom muzikom, jer bi država bila na to primorana međunarodnim ugovorima.
Kada se sagledaju sva uslovljavanja proizvodnje, prerade i doziranja prehrambenih namirnica, od njive do trpeze, tek tada se može steći prava slika o monstruoznosti plana smanjenja broja ljudske civilizacije kroz apsolutnu kontrolu proizvodnje i doziranje hrane za čovečanstvo.
Zapamtite ovo, jer Ekološki pokret Novog Sada zna tačno šta treba preduzeti.
Direktor Ekološkog pokreta Novog Sada
Nikola Aleksić
HALAL Standard – proizvodnja i priprema hrane
Šta je Halal standard?
Halal standard čini set pravila i smernica za proizvodnju i pripremu hrane u skladu sa islamskim verskim običajima. Zahtevi Halal-a potiču iz Kurana i Šerijatskog zakona, koji propisuju šta je halal, tj. dozvoljeno, a šta je haram – zabranjeno. Kada se kaže „dozvoljeno“ misli se na hranu koja je pripremljena po šerijatskim zakonima i većina muslimana širom sveta primenjuje ovaj način ishrane.
Halal između ostalog zabranjuje upotrebu: svinjskog mesa, krvi, alkohola, mesa mrtvih životinja, mesoždera, magarca, psa, ptica grabljivica; hrane koja se priprema sa vinom, kolača sa bilo kojom vrstom alkohola, hrane koja sadrži emulgatore na bazi svinjske ili životinjske masti itd.
Najveći broj zahteva Halal standarda su identični sa HACCP sistemom i ISO 9001 standardom, što organizacijama koje su uspostavile neki od ova dva sistema znatno olakšava pripremu za sertifikaciju.
Halal je primenljiv na različite vrste proizvoda i usluga: hranu, kozmetiku, lekove, odeću, obuću, nameštaj, turizam i ugostiteljstvo, špediciju, bankarstvo i berzansko poslovanje…, a najčešće se primenjuje u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, kao i proizvodnji kozmetike.
Zahtevi koje Halal stavlja pred proizvođače su najstriktniji kada je u pitanju mesna industrija. Da bi meso bilo Halal, klanje dozvoljenih životinja mora biti u skladu sa sledećim zahtevima: životinja koja se kolje mora biti pažljivo tretirana, zdrava i živa, a osoba koja obavlja čin klanja mora biti psihički zdrav i osposobljen za tu aktivnost. Zabranjeno je da to radi osoba pod dejstvom alkohola, a takođe je zabranjeno da to radi neko ko nije musliman, hiršćanin ili Jevrejin, jer samo oni znaju šta znači pomen božijeg imena prilikom klanja. Propisane su i metode obuzdavanja prilikom klanja.
Proces sertifikacije
Da bi jedan proizvodni proces dobio Halal sertifikat potrebno je da se primeni niz kontrolisanih postupaka koji su u skladu sa islamskim propisima, kako bi proizvod ili usluga muslimanima bili prihvatljivi za komzumiranje ili korišćenje.
Za razliku od ostalih standarda i HACCP sistema, Halal sertifikacija nije u klasičnom sistemu sertifikacije i akreditacije. Sertifikate za ovaj sistem dodeljuju organizacije ovlašćene od strane islamske verske zajednice. U Srbiji postoji zvanična organizacija za dodelu Halal sertifikata Halal agencija Islamske zajednice Srbije. Firma koja je zainteresovana za uvođenje ovog standarda mora aplicirati Agenciji Islamske zajednice. Tom prilikom zainteresovana firma daje izjavu da su joj poznati svi zakoni koji se odnose na Halal standard, kao i sve zabrane koje proističu iz njega.
Nakon toga se sprovodi postupak u kome se utvrđuje da li su sirovine koje se koriste u proizvodnji dozvoljene prema zakonu muslimana. Nakon ispunjenja predviđenih uslova izdaje se Halal sertifikat koji potvrđuje Halal status proizvoda i odobrava se upotreba Halal znaka na pakovanju proizvoda.
Sertifikat važi jednu godinu i u toku trajanja sertifikata vrši se redovna kontrola od strane Halal kontrolora, kao i uzorkovanje proizvoda sa tržišta. Na taj način se obezbeđuje sigurnost da neće doći do oharamljenja (religijskog skrnavljenja) proizvoda u bilo kojoj fazi proizvodnje.
Halal znak doprinosi prepoznatljivosti Halal proizvoda na tržištu. U slučaju bilo kakvog odstupanja od standarda, Agencija oduzima sertifikat, proizvodi se povlače sa tržišta i pokreće se odgovarajući postupak. Halal znakom mogu se koristiti Agencija, proizvođači koji su uspešno ispunili osnovni Halal standard, prodavci i distributeri Halal proizvoda, kao i drugi korisnici po odobrenju Agencije.
Opasnosti kod primene Halal standarda
Pored očiglednih, postoje i „skriveni“ haram sastojci koji čine da Halal sastojci u krajnjem proizvodu ne budu „ispravni“. Na primer, riba spremljena sa vinom, različiti kolači i sladoled koji sadrže rum, liker ili bilo koju vrstu alkohola. Mnoga hrana sadrži tzv. emulgatore koji služe da produže rok trajanja ili daju određena svojstva hrani, kao što su boja, ukus itd. Mnogi od njih su životinjskog porekla – svinjskog, što ih čini neprihvatljivim sa stanovišta Halal standarda. Tipičan primer su želatinaste mase koje se često koriste u pripremi hrane, ali i u farmaceutskoj industriji.
Pored korišćenja Halal sastojaka treba obratiti posebnu pažnju i na takozvanu kroskontaminaciju, odnosno opasnost da u proizvodnji ili procesu pripreme hrane dođe do kontakta Halal sastojaka sa nedozvoljenim – Haram, što bi poništilo „ispravnost“ ukupnog proizvoda. To konkretno znači da se ne sme koristiti isti pribor ili posuđe za spremanje Halal i ne-Halal hrane, mora se voditi računa o sastojcima sredstava za čišćenje (da ne sadrže alkohol), a proizvodne linije (procesna tehnika, proizvodne trake, konvejeri i sl.) za proizvodnju Halal hrane moraju biti potpuno odvojeni od ostatka procesa koji može biti „oharamljen“.
Više o HACCP, Codex Alimentarius-u i GMO možete naći pretragom po internetu jer je napisano more toga o tome odavno i sve više se piše na raznim jezicima pa i srbskom. Svi svesni i odgovorni ljudi koji se informišu se bore protiv toga i u Srbiji i širom sveta. Budite obavešteni. Tačne informacije će nam sve više biti potrebne da preživimo u vremenu sve većih i većih laži i opasnosti koje je odavno tu i sve je opasnije po život i opstanak čoveka, ljudske vrste, čovečanstva.
27.(14.) januar 2013. godina posle Hrista, Dan Svetog Save – Savindan
The post Kompanija Bambi uvela GMO appeared first on Vaseljenska TV.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na Vaseljenska TV...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vaseljenska TV. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vaseljenska TV. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.