„I’am Feeling Lucky“ za Youtube (dve metode)

Izvor: SaznajNovo.com, 11.Okt.2018, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„I’am Feeling Lucky“ za Youtube (dve metode)

Ljudi koji koriste Google se dele na dve grupe: 1) oni koji znaju šta je „I’am Feeling Lucky“, 2) oni koji ne znaju za to. Ako spadate u drugu grupu ljudi, ukratko: kada kliknete taj taster odmah će vam se učitati sajt koji bi se inače našao na prvom mestu u rezultatima pretrage. Zvuči zanimljivo? Evo kako to možete iskoristiti za Youtube klipove.
Youtube nema pomenutu opciju, ali je možete vi sami napraviti >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << veoma lako. U ovom tutorijalu ću pokazati kako sami da namestite, ali ću dati link i do dodatka koji radi na malo drugačiji način.
Custom Search metodPomoću ove metode možete pustiti Youtube video, koji bi se inače prvi pojavio u rezultatima pretrage, direktno iz adresne trake (Chrome). Tutorijal za ovo sam već pisao, pa pogledajte OVDE. A evo i konkretnih podataka koje morate uneti:
Search engine: „Youtube Direct“ (ili nešto drugo)Keyword: „y“ (ili nešto drugo)URL:http://www.google.com/search?q=%s+site%3Ayoutube.com&btnI=Im+Feeling+Lucky
Prva stavka je naziv koji će se pojaviti u adresnoj traci nakon što aktivirate ovu pretragu pomoću ključne reči. Druga stavka je ta ključna reč. Treća stavka je specijalni URL koji radi sledeće: ključnu reč koju unesete pretražuje na Google-u i aktivira „I’am Feeling Lucky“.
Kako se koristi: u adresnu traku upišite „y“ (ili šta ste već stavili pod Keyword), napravite razmak, ukucajte pojam za pretragu (ime klipa, ime pesme…), lupite Enter.
Dodatak za ChromeOvo je mali dodatak otvorenog kôda (Source) koji koristi Youtube API za pronalaženje prve stavke u rezultatima pretrage za unetu reč (koliko sam shvatio iz kôda). Dakle, metod je drugačiji.
Dodatak dodajte novi taster „I’am Feeling Lucky“ odmah pored standardnog tastera za pretragu na Youtube sajtu. Kada unesete pojam za pretragu kliknite na taj taster i pustiće vam video koji bi inače bio prvi u rezultatu pretrage.

> Preuzmi dodatak iz Chrome prodavnice
Prednost dodatka je što imate taster da kliknete, ali negativno je što imate još jedan dodatak instaliran. Ako vam smeta da imate gomilu dodataka, onda preporučujuem prvu metodu, u suprotnom instalirajte dodatak.
Detaljnije - „I’am Feeling Lucky“ za Youtube (dve metode)

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.