Danas na kanalu na Jutjubu počinje festival We are one

Izvor: B92, 29.Maj.2020, 13:24

Danas na kanalu na Jutjubu počinje festival "We are one"

Biće prikazano više od stotinu filmova po izboru selektora dvadeset i jednog vodećeg filmskog festivala, među kojima i Sarajevo film festivala.

Za festival “We Are One: A Global Film Festival”, SFF kreirao je poseban program sa filmovima koji su nastali u Sarajevu i u produkciji Obala art centra, kao i kratkim video-materijalom “Postcards from Sarajevo Film Festival Friends”, koji će prvi put biti prikazan.

U video-zapisu prijatelji festiaval govore i pokazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako su sačuvali duh u doba pandemije i izolacije, a među njima su reditelj Stefan Komandarev iz Bugarske, rediteljka Aida Begić iz Bosne i Hercegovine, filmski kritičar Žan-Mišel Frodon iz Francuske, rediteljka Teona Strugar Mitevska iz Severne Makedonije, glumica Judita Franković Brdar iz Hrvatske, reditelj Srdan Golubović iz Srbije, glumica Snežana Bogdanović iz Srbije, reditelj Damjan Kozole iz Slovenije, reditelj Dalibor Matanić iz Hrvatske, reditelj Mišel Hazanavicius iz Francuske…

Video-materijal će moći da se pogleda 31. maja u 15 sati na Jutjubu.

Film "Mostovi Sarajeva", prikazan u službenoj selekciji festivala u Kanu 2014, imaće na We Are One festivalu onlajn premijeru. U filmu evropski reditelji propituju šta je Sarajevo predstavljalo za Evropu u stogodišnjoj istoriji i šta predstavlja danas. Režiju potpisuju Aida Begić, Leonardo di Kostanco, Žan-Lik Godar, Kamen Kalev, Isild le Besko, Sergei Loznitsa, Vinčenco Mara, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Mark Reća, Angela Sćanelec i Teresa Villaverde.

Omnibus "SEE Factory Sarajevo mon amour" koji je 2019. sniman u Sarajevu i okupio 5 reditelja iz regiona i pet međunarodnih autora, na We Are One festivalu će zabeležiti posebnu projekciju 5. juna u 15 sati.

Film je svetsku premijeru imao na 44. Toronto International Film Festivalu, a evropsku na 42. Clermont-Ferrand International Short Film Festivalu.

Festival "We Are One" okupio je neke od najtalentovanijih svetskih umetnika, naratora i selektora iz 35 zemalja u želji da tokom pandemije kovida 19 ljubiteljima filma pruži zabavu i utehu, a organizacijama koje se bore protiv ovog globalnog zdravstvenog izazova podršku.

Svi programi su besplatni, a gledaoci će imati priliku da podrže napore za suzbijanje pandemije kovida 19 putem linka ili na stranici svakog filma na Jutjubu.

Sarajevo film festival je izabrao da podrži organizaciju "Doktori bez granica" (Doctors Without Borders / Medicins Sans Frontieres).
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.