Damira je poskok ujeo za oko, a Marinu čak 2 puta! Poskoci haraju u našoj blizini, njihovi otrovni ugrizi su bolni, ponekad kobni (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 20.Jun.2017, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Damira je poskok ujeo za oko, a Marinu čak 2 puta! Poskoci haraju u našoj blizini, njihovi otrovni ugrizi su bolni, ponekad kobni (VIDEO)

Otrovnice poput poskoka, riđovki i planinskih žutokruga vrebaju u vrućim danima, a pre par dana je je od ugriza poskoka nastradala Marina Maslek, strastvena planinarka i trkačica iz Dubrovnika, koju je tokom treninga ugrizao za nogu, a ugriz je bio otrovan.

- Poskok! Ugrizao me poskok! Nadamo se da možda nije pustio otrov. Ali vrlo brzo, noga mi počinje oticati uz jak osećaj žarenja i brideću bol, i više nema sumnje da je ugriz bio otrovan - napisala je Marina na svom blogu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs <<

Printksrin: Youtube/Judy Miller

Usledilo je pet sati bola, drhtavice, vrtoglavice, hladnoće, preznojavanja, mučnine i čekanja. Nakon primanja seruma, deset dana provela je u bolnici, a sad je kod kuće prima terapiju, prenosi 24sata.hr.

Kako ovo nije jedini slučaj ujeda poskoka, treba podsetiti kako je i 2010. Damira Bučića (48) iz Plominskog Zagorja u Istri ova otrovna zmija ujela za oko.

- Tu bol i taj strah teško je zamisliti, pogotovo jer me je uleza iznad desnog oka. Stručnjaci su rekli kako sam imao sreće da me nije ujela za neko mekanije mesto gde je prokrvljenost veća, jer bi u tom slučaju verovatno umro - ispričao je tada on.



Slična situacija desila se i Mari Đapić iz Bitelića kraj Sinja, koja je 2012. bosa izašla ispred kuće, kako bi napunila lavor s vodom. Krenula je niz stepenice, spustila nogu na tlo i nagazila zmiju.

- Osetila sam jedan, a ubrzo i drugi ugriz u nogu. Zbog mraka zmiju nisam uopšte videla. Odmah sam otišla u Hitnu pomoć. Noga me užasno bolela, kao da mi neko pušta struju kroz nju, a bilo mi je i strašno muka - priseća se Mara.

Dežurni lekar joj je izvadio krv i po nalazima odredio koji serum mora dobiti. Začudio se kad je video tragove dva para zmijskih zubi koji su krvarili, što je netipično za zmijski ugriz. Imala je zatrovan organizam, a noga joj je potpuno pocrnela.

Poskok je i 2007. ubio i dvomesečnu bebu u Splitu, ujevši je za bradu prilikom porodičnog izleta u prirodu, nakon čega joj više nije bilo spasa. Naredne godine, jedna 13-ogodišnja devojčica imala je više sreće, jer je preživela ujed poskoka dok se igrala sa prijateljima u parku.

Printksrin: Youtube/dazzacracker

Međutim, Marko Anić Kaliger stradao je čuvajući ovce na Dinari. Hteo je isterati poskoka iz kamene kućice i udario ga štapom, ali se poskok omotao oko štapa i ugrizao ga za palac i kažiprst. Prijatelji i Hitna pomoć su ga u velikoj borbi s vremenom uspeli dovesti u splitsku bolnicu. Bio je u kritičnom stanju, gušio se i ruka mu je bila natečena. Minuti su ga delili od smrti, ali primio je spasonosni protivotrov.

Ivicu Potnara ugrizao je pet puta. Lovac na zmije iz Slunja ispričao je medijima 2012. godine kako je imao nekoliko umalo fatalnih susreta s otrovnicama. Najgore mu je bilo 2005. godine kada ga je ugrizao primerak poskoka dugačak 80 centimetara. Ivica je ceo pomodrio, ali na vreme su ga spasili.



Zbog svih ovih slučajeva i realne opasnosti od otrovnica, hrvatski mediji izdali su uputstva kako se građani mogu zaštiti od ovih reptila:

Prvo i najvažnije pravilo je umiriti se. Na taj način se usporava rad srca i otrov se telom širi sporije. Najbolje je leći na pod i pustiti da rana krvari jer tako iz nje izlazi i otrov. S područja oko rane ukloniti odeću ili nakit jer će tkivo oticati. Do dolaska u bolnicu treba se suzdržati od pijenja bilo kakve tečnosti jer će ubrzati širenje otrova. Vrlo je važno lekaru doći u roku dva do tri sata.

Foto: Wikipedia/BS Thurner Hof

Kako se ponašati u prirodi i šta obući

Dok hodate prirodom, posebno kamenjarom ili mestima gde znate da ih ima, dobro je sa sobom nositi štap i povremeno lupkati po kamenju. Buka će zmije oterati iz vaše blizine. Stručnjaci preporučuju da se na izlete odlazi u zatvorenim cipelama i dugim pantalonama.

Vidite li zmiju, ne pokušavajte je terati štapom ili udariti jer bi se mogla prepasti i ugristi vas. Umesto toga polako se udaljite od nje, bez naglih pokreta. Suzdržite se od fotografisanja. Proveravajte mesta u prirodi pre nego na njih sednete i izbegavajte gustiš.

Printksrin: Youtube/TomoUSA

Kod ugriza otrovnice treba lagano podvezati ekstremitet nekoliko centimetara iznad ugrizne rane koji sprečava venski i limfni protok krvi kako bi se sprečilo širenje otrova. No pritom ne smete zaustaviti arterijsku cirkulaciju. Ranu prekrijte sterilnom gazom. Nikakva zarezivanja po ubodu ili isisavanja otrova nisu dopuštena. Važno je što hitnije otići u medicinsku ustanovu, piše 24.sata.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.