U srpskim sredinama na Kosovu 36 novih slučajeva infekcije

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jul.2020, 11:32

U srpskim sredinama na Kosovu 36 novih slučajeva infekcije

U prethodna 24 časa u srpskim sredinama na Kosovu potvrđeno je 36 novih slučajeva infekcije korona virusom, izjavio je epidemiolog Aleksandar Antonijević.

Najviše novoobolelih je iz Kosovske Mitrovice gde je registrovano 10 slučajeva, u Leposaviću je potvrđeno osam, u Zubinom Potoku i Zvečanu po četiri.

U srpskim sredinama na centralnom Kosovu, registrovana su po tri novoobolela u opštinama Gnjilane, Prilužje i Štrpce dok je jedan slučaj potvrđen u opštini >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Peć.

Antonijević je naveo da je u srpskim sredinama u prethodne tri nedelje inficirano 175 osoba a da se čekaju rezultati testova za 35 osoba.

Dodao je da je u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici hospitalizovano 50 pacijenata, u Kragujevcu i Nišu po dvoje pacijenata a da je 121 osoba u kućnoj izolaciji.

U četiri opštine na severu Kosova na snazi je mera ograničenog kretanja od 21 do 5 časova ujutro koja će po odluci Kriznog štaba, trajati nedelju dana.

I pored svakodnevnih apela medicinskih radnika, deo građana se ne pridržava u potpunosti mera prevencije širenja infekcije, ne poštuje socijalnu distancu i ne nosi zaštitne maske.

Trgovinske radnje na severu Kosova dobro su snabdevene a u apotekama ima dovoljno sredstava za dezinfekciju.

Novi Pazar: Od koronavirusa umrlo deset ljudi u protekla 24 sata, izjava samo za jedan medij

U poslednja 24 sata u novopazarskoj Opštoj bolnici preminulo je deset pacijenata inficiranih koronavirusom, kazao je koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Đerlek.

On je u izjavi za TV Prva rekao danas da se uglavnom radi o osobama starijim od 75 godina.

"Trenutno na lečenju imamo 290 pacijenata, a više od 80 je izlečeno", rekao je Đerlek.

Iako je bila redovna praksa da ove podatke saopštava na konferencijama za medije na kojima su novinari mogli da postavljaju pitanja, Đerlek je današnju konferenciju otkazao, a informacije je dao samo TV Prva, dok na pozive drugih novinara nije odgovarao.

U Pirotskom okrugu još 12 pozitivnih, jedna osoba preminula

Dvanaest pozitivnih na kovid i jedna preminula osoba, najnoviji je bilans epidemiološke situacije u Pirotskom okrugu prema podacima Zavoda za javno zdravlje.

Od poslednjeg preseka, pirotskom Zavodu su dostavljeni rezultati za 34 uzorka koji pokazuju da je 11 građana zaraženo kovidom, dok se za jedan uzorak ponavlja testiranje, prenele su Južne vesti.

Juče, 9. jula je umrla jedna osoba iz Pirota kod koje je potvrđena kovid infekcija. Osoba je starosti 86 godina sa hroničnim bolestima - saopštavaju iz Zavoda.

Prema dostupnim informacijama, ovo je 15. preminuli od kovida u okrugu. Najviše novozaraženih je u Pirotu - 10, dok je i dvoje Belopalančana pozitivno na kovid. U Dimitrovgradu i Babušnici nema novih slučajeva pozitivnih na kovid.

Od 10. juna do 9. jula registrovano je 84 laboratorijski potvrđenih novoobolelih osoba iz 68 porodica. Svi pozitivni na kovid su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica, kažu u Zavodu.

Od početka epidemije na području Pirotskog okruga ukupno je laboratorijski potvrđeno 240 osoba pozitivnih na kovid - u Pirotu 171, Babušnici 29, Beloj Palanci 38 i Dimitrovgradu 2.

U Čačku preminule dve osobe, lekari sumnjaju na kovid

Dva lica su preminula u čačanskoj bolnici, ali se, za sada, ne može sa sigurnošću potvrditi da su bili zaraženi koronavirusom, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje iz Čačka, dr Aksentije Tošić.

On je naveo da se za njih još uvek očekuju rezultati testiranja, ali se sumnja da su oboleli od kovida 19. Nije mogao da precizira koje su starosne dobi jer, trenutno, ne raspolaže tim podacima, objavio je infolider.

"Od dvanaest rezultata koji su stigli iz laboratorije pet je pozitivno na koronavirus", naveo je Tošić i dodao da bi u toku dana trebalo da pristignu analize ostalih uzoraka koji su ranije poslati.

U KCV se leči 195 obolelih od Kovid-19, a njih 13 je na respiratoru

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) trenutno se leče 195 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od kovid-19, saopšteno je jutros iz KCV.

Kako se navodi, od toga broja obolelih kod 13 pacijenata, s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.

Najveći broj hospitalizovanih pacijenata je sa područja Novog Sada, zatim slede pacijenti iz Vrbasa, Subotice i ostalih mesta u Vojvodini.

Iz KCV su apelovali na građane da se pridržavaju svih preventivnih zaštitnih mera.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.