Zoran Vlašković: Bistrica oprala dečju krv i ne teče više  na mesto gde se zbio zločin

Izvor: KMnovine.com, 13.Avg.2019, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Vlašković: Bistrica oprala dečju krv i ne teče više na mesto gde se zbio zločin

Zoran Vlašković: Bistrica oprala dečju krv i ne teče više na mesto gde se zbio zločin Dvadeset godina od ubistva srpske dece u Goraždevcu kod Peći.



Bistrica oprala dečju krv i promenila tok, pa teče 200 metara dalje od strašnog zločina.  U Goraždevcu je 13. avgusta 2003. godine iz puškomitraljeza pucano na decu koja su se kupala u reci Bistrici.  Tom prilikom ubijeni su Pantelija Dakića (13) i Ivan Jovović (19), a teško >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).  Ubice na slobodi, istraga obustavljena krajem 2010. godine !? Tekst i foto: Zoran Vlašković



Ovog 13. avgusta, navršilo se 20 godina, jednog od najstrašnijih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji posle 1999. godine i dolaska međunarodne vojne i civilne misije, ubistva srpske dece na reci Bistrici u Goraždevcu kod Peći 2003. godine.


   
Mesto gde su ubijena i ranjena srpska deca na Bistrici 13. avgusta 2003.g    

Pred godišnjicu zločina posetili smo Goraždevac i mesto na Pećkoj Bistrici, bar 800 metara udaljeno od centra sela koje danas ni izbliza ne podseća na mesto iz avgusta 2003. godine. Bistrica je, pre tri godine, 500 metara uzvodno od mesta zločina, promenila tok i sada teče 200 metara dalje od mesta gde su ubijena i ranjena srpska deca. Reka je jednostavno oprala nevinu srpsku dečju krv i ''odšetala'' novim tokom niz plodnu Metohiju.


   
Ovde je Bistrica promenila tok pre tri godine i teče samo levom stranom    


Samo mesto zločina nad srpskom decom je uraslo u korov i veliko rastinje ali i duga velika stabla dok udubljeno rečno korito nemo svedoči da su se tu nekada srpska deca kupala i odmarala. I nastradala tog zloslutnog, ne samo po Goraždevčane, 13. avgusta 2003. godine.


   
Ovako 2019. izgleda mesto na kome su stradala srpska deca    








Srbi nisu odustali, već tu odmah, gde se desio strašni zločin, i sada obrađuju njive, zasejane najčešće kukuruzom. Do mesta nekadašnjeg zločina vodi dobar put iz centra sela kojim idu samo kad imaju posla na njivama.

Punih 20 godina je prošlo od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu, na Kosovu i Metohiji, a za taj zločin niko još nije odgovarao!? Da zločin postane još strašniji, zvanična istraga je obustavljena i kod EULEKS –a i prištinskih sudskih organa, jer, navodno nema dovoljno tragova o počiniocima zločina i slučaj je zatvoren zbog nedostatka dokaza? Istraga je obustavljena krajem 2010. godine.


   
Centar Goraždevca    












I pored nagrade od milion evra i obećanja predstavnika UNMIK-a da će, kako su tada rekli, "prevrnuti svaki kamen da nađu ubice", za zločin nad nedužnom decom do danas niko nije odgovarao. Umesto toga - slučaj je zatvoren!


   
Kuća roditelja ubijenog Ivana,Miloša i Spasenije Jovović    


Iz Euleksa su svojevremeno poručili da iako su zatvorili slučaj zbog "nedostatka dokaza", da postoji mogućnost da istragu obnove ako bude novih saznanja i "apeluju na građane" da im dostave bilo koju informaciju koju imaju o tom zločinu iz avgusta 2003. godine.

Tužilac "Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova" zatvorio je ovaj slučaj jer istraga policije nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih ali da će oni ponovo otvoriti slučaj ukoliko se pojave nove informacije.

Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (13) ubijeni su iz automatskog oružja pre 20 godina dok su se kupali u reci Bistrici, nedaleko od centra sela, a njihovi drugovi Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe Ugrinović (20) su tada teško ranjeni. Tog dana, u času pucanja bezumnika na goloruku srpsku decu na obalama Bistrice je bolo više od 80 meštana Goraždevca.

   
Marko Bogićević pokazuje gde je ranjen 13. avgusta 2003.g.    

- Nije ovo običan zločin, ja razumem da može neko nekog da ubije, da kidnapuje, ali da pucaš u 100 gole dece, sa stotinu metaka u dva rafala i jednom pojedinačno, to je zločin nad zločinima - kaže Milisav, otac ubijenog Pantelije Dakića.

Miloš i Spasenija Jovović, roditelji ubijenog Ivana Jovovića, rođenog 1984. godine, ne žele da govore ništa za medije. Opravdano su revoltirani na gnusan zločin i na sve istražitelje koji su obustavili istragu.


   
Gordana i Milisav Dakić rodidelji ubijenog Panta Dakića    


Ubistvo dece osudili su tada domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

Obližnja mala reka Bistrica srpskoj deci iz Goraždevca bila je more i bazen da se malo brčkaju i rashlade u vodi dok su ih albanski zlotvori držali na nišanu a onda zapucali iz vatrenog automatskog oružja! Za tili čas reka je bila crveno obojena nevinom srpskom dečjom krvlju.


   
Odavde je Bistrica promenila tok    






UNMIK je posle napada saopštio da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz “kalašnjikova” na pedesetoro dece i mladih Srba iz Goraždevca koji su bili u reci ili na obali pored reke. Govori se da je ispaljeno više od 90 metaka.

Kosovska policija je navela da je u istrazi saslušala 75 svedoka, i pretresla više od 100 kuća, bez konkretnih rezultata!? Ubistvo dece osudili su svi domaći i međunarodni zvaničnici, a zbog ovog tragičnog događaja održana je i sednica Saveta bezbednosti UN. Kao i obično, bez rezultata!?


   
Sahrana Pantelije Dakića    








Ubistvo nedužne srpske dece na reci Bistrici jedan je od četiri najveća masovna zločina albanskih ekstremista nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju. Goraždevčani su u centru sela podigli spomenik ubijenim srpskim dečacima na Bistrici kao i drugim nastradalim Srbima od strane Albanaca i NATO alijanse u bombardovanju 1999. godine. I spomenik su nepoznati albanski vandali oštetili i srušili 6. decembra 2015.g. iz automatskog oružja ali je on opet obnovljen 25. februara 2016. godine.


   
Pero Kastratović iz Goraždevca na mestu
gde su se kupala i nastradala srska deca    
U Goraždevcu danas u 220 kuća živi oko 730 stanovika dok je 50 kuća, na periferiji sela, prazno jer su se Srbi iselili zbog nedostatka bezbednosti.

U Goraždevcu radi osnovna škola sa 30 đaka dok je u srednjoj školi oko 20 učenika. U Domu zdravlja je 32 medicinska radnika. Domaćinstva u Goraždevcu su do pre 1999. godine obrađivala 1380 hektara njiva a danas tek oko 300 hektara.

Osam vekova srpstva
Selo Goraždevac i crkva brvnara svetog Jeremije prvi put se pominju u Žičkom tipiku 1223. godine. Prema prvom turskom popisu stanovništva 1455. godine Goraždevac je imao 28 srpskih kuća među kojima je bio i parohijski dom sveštenika.
Od 1999. godine u selu je rođeno više od 40 – oro dece ali je bilo i više od 150 umrlih meštana.


NAPOMENA: Ovaj tekst je prvi put objavljen na portalu KM novina 2019. godine.






Autor: Zoran Vlašković


Dugogodišnji je novinar lista "Jedinstvo" koji se do 1999. godine štampao u Prištini. Višestruki je dobitnik nagrade matičnog lista za najboljeg novinara godine. Autor je tri knjige o Kosovu i Metohiji.

Prvi je obišao karaulu Košare posle okupacije KiM od strane NATO-a, prvi fotografisao nemačke vojnike okupatorskih snaga na bunkerima iz Drugog svetskog rata koje su takođe Nemci sagradili na severu KiM. Danas je saradnik mnogih glasila u Srbiji ali i širom sveta gde se izdaju listovi na srpskom jeziku.

Rođen je i živi u Kosovskoj Mitrovici.
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2023 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

Posle 16 godina i dalje nepoznato ko je ubio mladiće u Goraždevcu

Izvor: VOA, 13.Avg.2019

U Goraždevcu kod Peći danas je obeleženo 16 godina od jednog od najvećih zločina nad Srbima od 1999. godine kada su još uvek nepoznati napadači pucali na decu i mlade koji su se kupali na reci Bistrici. Tada su ubijeni Ivan Jovović i Panto Dakić, a još četvoro dece je bilo ranjeno. Istraga...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.