Završeni Dani šljive u Blacu, potrošeno preko 5 miliona dinara

Izvor: JužneVesti.com, 23.Avg.2022, 04:39

Završeni "Dani šljive" u Blacu, potrošeno preko 5 miliona dinara

U senci niske otkupne cene šljive koja je ove godine upola manja od prošlogodišnje, u Blacu je završena jubilarna 20. po redu trodnevna privredno-turistička manifestacija “Dani šljive”. Za 3 dana trajanja manifestacije potrošeno je iz gradske kase prema zvaničnim podacima najmanje 5 miliona dinara, koliko vredi čak 250.000 kilograma ovog najzastupljenijeg voća u toj opštini, jer je ovogodišnja otkupna cena šljive 20 dinara za kilogram.

Iako je manifestacija zamišljena >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kao promocija poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje, još uvek aktuelni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nije se pojavio u Blacu, ali je “Dane šljive” svečano otvorila odlazeća ministarka privrede Anđelka Atanacković, a nakon zvaničnog dela razgovarala je i sa privrednicima iz Blaca.Ministarka Atanacković dobila priynanje opštine Blace; Foto: Opština Blace

Nejasno je o čemu su pričali ako se zna da bi trebalo uskoro da se formira nova Vlada Srbije i da je pod znakom pitanja ministarkin opstanak u njoj, a njen boravak u Blacu lokalna vlast je iskoristila da joj uruči zahvalnicu za, kako je rečeno - doprinos privrednom i sveobuhvatnom napretku te opštine.

Još jedna odlazeća ministarka, Darija Kisić Tepavčević je blačku manifestaciju posetila da uruči priznanje Jeleni Jovanović iz Trbunja, najuspešnijoj ženi preduzetnici u kategoriji prerade voća i povrća za poseban doprinos razvoju ženskog preduzetništva u opštini Blace.

Tokom manifestacije, dodeljene su i ostale nagrade najboljim poljoprivrednicima iz raznih oblasti na teritoriji te opštine.Koncerti u Blacu tokom trajanja manifestacije; Foto: Opština Blace

Tako je nagrada za najbolje tradicionalno jelo pripala MZ Vrbovac, najbolji pekmez od šljiva je napravila ekipa "Magija iz tegle", najuređeniji štand je napravila Srednja škola iz Blaca, najistaknutija mesna zajednica je MZ Stubal, najbolji mladi stočar je Dragana Milenković iz sela Kutlovac.

Najuspešniji mladi voćar je Saša Lazović iz Prebreze, najuspešnija žena u poljoprivrednoj proizvodnji je Tanja Jaćević iz Blaca, dok je za najbolji šljivik proglašen zasad Aleksandra Petrovića iz Blaca.

Proglašena je i najbolja rakija od dunje koju je napravila destilerija "Nešović" iz Međuhane, a nagrada za najbolju šljivovu rakiju pripala je Momčilu Đenadiću iz blačkog sela Džepnica.Dragana Mirković bila glavna zvezda ovogodišnje manifestacije; Foto: Opština Blace

Manifestaciju su obeležili i koncerti Leksington benda i Dragane Mirković, a manifestacija je završena nastupima Gabrijele Pejčev i Petra Mitića.

Inače, Blace je prepoznatljivo jer je procena da ima najveći broj stabala šljive po glavi stanovnika u Srbiji, a na teritoriji opštine pod zasadima tog voća je površina od preko 5.000 hektara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.