Izvor: JUGpress.com, 18.Apr.2019, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je zabranjen film “Balkanske medje” u Bujanovcu?

BUJANOVAC

Poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Skupštini Srbije Fatmir Hasani rekao je danas za JUGpress da on lično nije gledao film „Balkanske medje“ ali i da ne zna zašto ga je direktor Bujanovačkog Doma kulture, psole zakazivanja, skinuo sa repertoara.

Hasani  je rekao da je principijelno protiv svake zabrane  i da smatra da bi sigurno bilo ljudi iz Bujanovca koji bi gledali taj film.

„Oni koji ne žele nisu morali ni da ga gledaju“, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << rekao je Hasani koji ne zna koji je bio motiv za skidanej sa repertoara ovog filma.

Zamenik predseda opštine Bujanovca Stojačna Arsić je rekao za JUGpress da „nije znao da je ovaj film došao na repertoar Doma kulture niti da je skinut“.

„Iz lokalne samouprave niko nema veze sa tom odlukom. To je odluka direktora koji je posle toga otišao na odmor“, rekao je Arsić.

Predsednik opštine Šaip Kamberi, koji je i predsednik PDD, je danas na odmoru, kažu u njegovom kabinetu.

Kamberi nije odgovorao danas na telefonske pozive i poruke.

Predsednik Skupštine opštine Bujanovac Adnan Salihu, koji je iz iste stranke iz koje i direktor Doma kulture Jetmir Ismaili,  Pokreta za demokratski progres (PDU)rekao je za JUGpress da nije imao informaciju da film uopšte treba da se prikazuje u Bujanovcu niti je gledao film.

„Po onome što sma čitao u medijima direktor je tražio informacije o tom filmu na internetu i na osnovu toga je zaključio da bi fiml izazivao medjunacionalne tenzije i zato ga je zabranio“, reako je Salihu.

On je, principijelno, protiv zabrana ali smatra da u slučajevima kada one mogu da izovu napetost izmedju Srba i Albanaca da takvi filmovi ne treba da se prikazuju u Bujanovcu.

Na naše pitanje da li je direktor trebalo da se konsulruje  sa predstavnicima loklalne valsti o tom, budući da je u pitanju osetljiva tema. Salihu je rekao da „Direktor sam odučuje o tome.“

Direktor Dioma kulture u Bujanovcu se nije javljao na telefon.

Ipak, izjavu je dao za prištinku Koha ditore.

U izjavi navodi da je jedini razlog za skidanej filma sa repertoara to „da spreči mržnju izmedju Srba i Albanaca“. „Na osnovu kritika koje sam pročitao u filmu nema istine. Grb Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe je zloupotrebljen. Čak su i strani mediji ukazali da film podstiče mržnju“, rekao je Ismaili .

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.