Izvor: JUGpress.com, 29.Maj.2022, 08:42

Zanatalije dobijaju svoj kutak u niškoj Tvrđavi

NIŠ

U niškoj Tvršavi je počela rekonstrukcija lokala koje će uskoro useliti niške zanatlije, a gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je tim povodom obišla prostor u kome će već ovog leta da „ožive“ zanati. Posetila je i Bali-begovu džamiju najavivši njenu rekonstrukciju u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika.Prema njenim rečima zanatlijama će biti ustupljeno sedam lokala koje će oni zakupiti po odgovarajućim uslovima, ali je dodala da će kafići koji se već >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nalaze unutar Tvrđave tu i ostati. Kako je gradonačelnica najavila prazni i napušteni lokali će već krajem juna  dobiti svoje nove stanare.

    „ Neprofitne zanatlije, oni koji ne prodaju svoje proizvode,   moći  će da zakupe prostor za 20 posto od ukipne cene zakupa, a oni koji prodaju svoje proizvode moći će to da urade po punoj ceni. Pošto su to veći prostori  više zantalija može da se udruži, da zakupe  prostor i budu u njemu. Zanatlije će imati mogućnost da tu rade i da pokazuju našim ljudima ali i turistima kako se zanati čuvaju od zaborava. Plato koji se nalazi ispred lokala mogu da iskoriste za izlaganje svojih radova i tako ih učine dostupnim kako Nišlijama tako i turistima“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

    Dodala je da će kafići koji već posluju unutar Tvrđave ostati na svom mestu i nastaviti sa radom.

     „Tvrđava ne bi imala tu draž da nema ugostiteljskih objekata. Netačno je da ćemo mi te ljude iseliti, oni imaju svoj zakup  od tri do pet godina, tako da tu ništa nije sporno“, objasnila je Sotirovski.

     Dragana Božić, direktorka Turističke organizacije Niš je istakla  da je njihov osnovni zadatak sada da se usmere ka podizanju turističkog potencijala Niša. Niška Tvđava je najinteresantnija za turiste i od nje započinju svaku turu u gradu pa je zbog toga jako važno da se upotpuni sadržaj Tvrđave u kojoj se već održavaju koncerti i festivali.

    „Upravo iz tog razloga Grad Niš je podržao ideju da započnemo saradnju sa zanatskim udruženjima koja se bave očuvanjem nematerjalne tradicije srpskog naroda. U nišama  koje postoje pored Beogradske kapije otvorićemo vrata za radionice koje bi se održavale tokom dana za turiste i sve one koji su zainteresovani za stare zanate. Na taj način podstičemo  najmlađe da nastave tradiciju i predstave je turistima“, kazala je Dragana Božić.

   Maja Sević ispred Udruženja za negu tradicije „Višnja“ ističe veliko zadovoljstvo što će ovakva Udruženja konačno dobiti priliku da prikažu kako se su određeni proizvodi pravili nekada.

   „Konačno možemo sugrađanima i turistima da pokažemo  kako se određeni proizvodi rade i kako se to nekada radilo“, kaže Maja Sević i dodaje da im je kako važno to što je Grad prepoznao značaj njihovog rada.

    Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je tokom obilaska Bali-begove džamije najavila njenu rekonstrukciju kao i mogućnost novog sadržaja koji bi se našao u tom prostoru.

   „ Radimo na toma da vidimo koliko bi koštala rekonstrukcija ovog važnog  istorijskog spomenika, a da naredni korak bude, da zajedno sa egipćanima napravimo trajnu izložbu predmeta iz manastira Sveta Katarina koji se nalazi na teritoriji Južnog Sinaja gde je boravio, između ostalih i Sveti Sava, a koji su vezani za našu zemlju. To je  istovremeno i manastir koji je podigla carica Jelena, majka cara Konstantina. Biće to još  jedan  način povezivanja kroz kulturne saradnje našeg grada sa Egiptom“, rekla je Sotirovski.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.