Zahtev muslimana za podizanje spomenika patrijarhu Varnavi ocenjen kao jeftin politički trik

Izvor: KMnovine.com, 12.Okt.2019, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev muslimana za podizanje spomenika patrijarhu Varnavi ocenjen kao jeftin politički trik

Odbornik vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista Ermin Harbić uputio je predlog pljevaljskoj lokalnoj samoupravi da izgradi spomenik patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Varnavi Rosiću.


   
Patrijarh Varnava (Rosić)
   






Patrijarh - mučenik, koji je 1937. godine ubijen zbog protivljenja Konkordatu sa Vatikanom, rođeni je Pljevljak.

Obrazlažući >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << svoj predlog, Harbić je kazao da bi na taj način Opština Pljevlja iskazala počast jednom od najistaknutijih Pljevljaka.

Harbić je na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta postavio odborničko pitanje predsedniku Opštine Igoru Goluboviću: „Da li lokalna uprava tokom sledeće godine planira rekonstrukciju Trga patrijarha Varnave sa izgradnjom centralnog platoa na kojem bi se izgradio spomenik patrijarhu Varnavi?''.


   
Ermin Habić    

„Trg je jedno od najljepših mjesta u gradu i zaslužuje da se na taj način oplemeni, a tako bismo iskazali i počast jednom od najistaknutijih Pljevljaka“, rekao je Harbić.

Međutim, Vladislav Bojović, odbornik u SO Pljevlja i funkcioner Demokatskog fronta, ovo smatra isplaniranim i jeftinim političkim trikom, bolje reći blefom, dodajući da je Harbić iskorišćen samo kao podesan izvršilac posla.

Prema rečima Bojovića, inicijativa dolazi u godini u kojoj je kulminirala antisrpska politika aktuelne vlasti u Crnoj Gori, koja se ogleda u progonu i brutalnoj diskriminaciji usmerenoj protiv državotvornog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve - kaže Bojović.

- Suočeni sa padom podrške kod pravoslavnog naroda, u DPS-u su prinuđeni da određenim deklarativnim postupcima stvaraju privid demokratskog ambijenta, saopštio je Bojović.

On ističe da se ovakvim inicijativama ne može stvarati privid normalne atmosfere i demokratskog ambijenta, niti se može kamuflirati diskriminacija državotvornog srpskog naroda, srpskog jezika i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, pogotovo kada Ustav brutalno diskriminiše Srbe.

Bojović smatra da i Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju takođe diskriminiše Srbe, dok je situacija sa pravom na zapošljavanje Srba u državnim organima , prema rečima Bojovića, kao u vreme fašističkih totalitarnih društava u kojima su postojali građani prvog i drugog reda.


   
Vladislav Bojović    

On je podsetio da su u Pljevljima gradske prostorije institucija namenjenih promocijama, javnim okupljanjima i predavanjima, za Srbe zatvorene pa je čak prošle godine zabranjeno održavanje svečane akademije povodom dana oslobođenja i slave grada Svete Petke, a da je muftija Muamer Zukorlić regularno održao predavanje u pljevaljskoj gimnaziji u kojem je izrazio očekivanje da će Pljevlja postati glavni grad Sandžaka - navodi Bojović dodajući da ova inicijativa dolazi u trenutku kad u Crnoj Gori i u Pljevljima na direktorskim mestima u državnim organima i preduzećima, školama, bolnicama…, ne samo da nema niti jednog Srbina, već je sve manje pravoslavaca i kada je zapošljavanje mladih koji se javno izjasne da su Srbi nemoguća misija.

Da li je zahtev, inicijativa, Ermina Hrbićajeftin politički trik, saznaćemo već naredne godine.

Patrijarh Varnava, čije je svetovno ime Petar Rosić, rođen je u Pljevljima 1880. godine i bio je 40. patrijarh SPC, od 1930. do 1937. godine.




KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju
#Šešelj #Vučić #Kosovo #Metohija  #Srbija #Izdaja #Šiptari #Izbori  #Mediji #Vesti #Separatisti #Žrtve #kmnovine

Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

Amfilohije: Crnu Goru vode neznalice, nema raskola u SPC

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Okt.2019

Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije saopštio je da namera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) da u partijski program za predstojeći kongres uvrsti i pitanje obnove autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, pokazuje neznanje onih koji kreiraju državnu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.