Vozaču Koridora 3 godine i 10 meseci zatvora zbog nesreće na rampi Doljevac

Izvor: JužneVesti.com, 22.Apr.2021, 14:22

Vozaču "Koridora" 3 godine i 10 meseci zatvora zbog nesreće na rampi "Doljevac"

Vozač Koridora Srbije Dejan Stanojević proglašen je krivim za saobraćajnu nesreću koja se dogodila pre više od 2 godine na naplatnoj rampi “Doljevac” i u kojoj je poginula 51-godišnja Stanika Gligorijević. Sud je odlučio da bude kažnjen sa 3 godine i 10 meseci zatvorske kazne, dok će mu na 4 godine biti oduzeta vozačka dozvola.

Sudija Miško Radivojević obrazložio je da je Stanojević, inače vozač tadašnjeg direktora Koridora Zorana Babića, izvršio >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, da se nije pridržavao saobraćajnih propisa i time doveo do smrti jedne, ali i povreda nekoliko osoba. Rekao je i da se Stanojević kretao nedozvoljenom brzinom od 93 km na sat.

Sud je zato Stanojeviću odredio kaznu zatvora od 3 godine i 10 meseci, pri čemu će ta kazna biti smanjena za period koji je proveo u pritvoru, a kako su Južne vesti ranije pisale, on je uhapšen dan nakon udesa, posle čega mu pritvor odlukom Suda nije bio produžen, iako je to Tužilaštvo tražilo.

Kako je posle izricanja presude rekao advokat oštećenih Božo Prelević, njegova strana je u potpunosti zadovoljna ponašanjem suda i tužilaštva i istakao da su postupali u odnosu na dokaze koje su imali ispred sebe.

Ovaj predmet su obeležili svedoci sa naplatne rampe, čiji je direktor Babić, dva policajca i njihovo nemoguće svedočenje i nedostaci snimaka koji nisu dostavljeni sudu i tužilaštvu, ali i ovo je dosta s obzirom na to u kakvoj zemlji živimo - dodao je Prelević.

Današnja presuda je nepravosnažna i na nju je u narednih 8 dana moguće uložiti žalbu Apelacionom sudu. Kako je za Južne vesti pojasnio advokat Prelević, pravo žalbe na današnju presudu nemaju oštećeni, već okrivljeni.

U obrazloženju sudije navedeno je da je nakon izvedenih dokaza bilo sporno vreme kada se desila nesreća, ali da ni na koji način za sud nije dovedeno u pitanje da je Stanojević bio za volanom “škode” u trenutku nesreće.

Napomenuto je da to što pred sudom nije bilo 2 minuta snimka, na kojima se vidi dolazak vozila, kao i to što se ne vidi pristizanje policajaca i manevar službenim automobilom jednog od njih, a o kojem se čulo tek na pretposlednjem ročištu, za sud nisu bili dokaz za to ko je bio za volanom.

Inače, nakon što se u svedočenju jednog od policajaca iz patrole koja je prva stigla na mesto nesreće čulo za taj manevar, u kome je jedan od policajaca odvezao službeni automobil sa lica mesta, napravio krug i vratio se na isto mesto, advokat Prelević je u završnoj reči protumačio da jer možda reč o dovođenju Stanojevića na lice mesta.

Sud je zaključio i da vozač nije bio fokusiran na upravljanje vozilom, ali da je bio uračunljiv i to učinio iz nehata. Kao olakšavajuću okolnost uzeto je da nije osuđivan i da je otac dvoje dece, a kao otežavajuća da je u pitanju profesionalni vozac, kao i prekoračenje dozvoljene brzine pri stanju kolovoza i posledice koje su nastale u udesu - smrt jedne žene, teške povrede 3 osobe i 2 lakše.

Advokat Prelević je od početka sudskog procesa izražavao sumnju oko toga ko je bio za volanom “škode”. Navodio je da se dokaz tvrdnjama da je taj auto vozio Babić nalazi na nedostajućih 2 minuta na snimku sa sigurnosnih kamera, ali i u tumačenju da povrede koje je imao Babić u nesreći nije mogao da zadobije na zadnjem sedištu, već na vozačkom.

Sudija je advokatu vozača ukazao da su tokom celog procesa negirali izvršenje krivičnog dela, a iz završne reči, kako se u jednom trenutku učinilo sudiji, izneli priznanje okrivljenog, te je završnu reč Slavoljuba Miloševića, advokata okrivljenog, ocenio kao haotičnu i zatražio pojašnjenje.

Obrazloženje Miloševića bilo je da optuženi priznaje činjenice koje su bile pred sudom i time priznaje krivicu za nastanak udesa, ne negiraju činjenice i pravnu kvalifikaciju, ali uz napomenu da je deo odgovornosti za nesreću i na upravljaču puteva - zbog čega je, kako je tvrdio, bilo poledice na putu i svetlosna signalizacija nije radila.

Kako je sudija pojasnio, završna reč nije deo dokazanog postupka, zbog čega je sud tretirao da okrivljeni nije priznao krivično delo.

Pravna borba porodice oštećenih se danas ne završava, jer najavljuju parnični postupak protiv danas nepravosnažno osuđenog vozača Koridora.

Kad je pristao da bude kaskader, neka plati to - zaključio je Prelević u završnoj reči.

Podsetimo, u završnoj reči na suđenju tužilac Jelena Kocić predložila je da se Dejan Stanojević proglasi krivim i kazni zatvorom od 5 godina i zabranom upravljanja motornim vozilima od 5 godina. Sa druge strane, advokati porodice stradale Stanike Gligorijević tražili su maksimalnu kaznu zatvora od 8 godina.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.