Više poplavljenih kuća u Žitorađi, meštani kažu zbog nezavršene kanalizacije

Izvor: JužneVesti.com, 12.Jan.2021, 12:17

Više poplavljenih kuća u Žitorađi, meštani kažu zbog nezavršene kanalizacije

Kiša koja je prethodna dva dana padala na teritoriji Topličkog okruga pričinila je veliku materijalnu štetu na pojedinim domaćinstvima u opštini Žitorađa, gde su bujični potoci poplavili na desetine kuća i pomoćnih prostorija u selima ove opštine. Veliku štetu pretrpele su i kuće na izlazu iz Žitorađe ka selu Studenac, gde su nezavršeni radovi na započetoj kanalizacionoj mreži uzrokovali da voda prodre ne samo u podrumske prostorije, već je poplavila gotovo čitav prvi sprat >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kuće.

Ivan Antanasković iz Žitorađe, čija je kuća pretrpela ogromnu štetu, jer je sve potopljeno, kaže da su jedini uzrok poplave nezavršeni kanalizacioni radovi i iskopavanja koja takođe nisu završena, pa je voda direktno preusmerena u njegovo dvorište. Ceo sprat poplavljen za 10 minuta; foto: Ivan Antanasković

Kuća je sagrađena pre 50 i više godina i nikada nije došlo do poplave, jer se nalazi u višoj zoni grada. Iskopavanja koja su rađena na kanalizacionoj mreži direktno su usmerila vodu koja je za kratko vreme potopila gotovo pola kuće. Uništeno nam je gotovo sve, od bele tehnike, zamrzuivača, frižidera mašine, do kreveta, televizora, poda. Sve što se nalazilo na donjem spratu, ostalo je potopljeno jer je voda bukvalno za 10 minuta sve poplavila, a mi smo gledali kako da se spasimo – kaže Antanasković.

Dodaje da je tokom jučerašnjeg dana pokušao da kontaktira nadležne u opštini Žitorađa, ali da se niko nije javljao na telefon niti je ko do danas obišao poplavljeno područje. Oni su sami uz pomoć pumpi iz komšiluka ispraznili vodu iz kuće, ali je veći deo dvorišta i dalje potopljen. Ceo sprat poplavljen za 10 minuta; foto: Ivan Antanasković

Opština Žitorađe proglasila je vanrednu situaciju na čitavoj svojoj teritoriji. Kako je rečeno, ova odluka je doneta zbog sprovođenja operativnih mera zaštite i spašavanja stanovništva. Saopštili su da će se o sprovođenju odluke starati se Štab za vanredne situacije i da su upoznate sve nadležne institucije u zemlji, kao i lokalna javna preduzeća i ustanove.

Inače, kiša koja je prethodna tri dana padala na teritoriji Topličkog okruga pričinila je veliku materijalnu štetu na pojedinim domaćinstvima u opštini Žitorađa.

Tačna šteta koja je pričinjena meštanima znaće se tek nakon što komisija obiđe sva ugrožena domaćinstva i donese rešenja o proceni štete.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.