Izvor: JUGpress.com, 13.Okt.2019, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od dve trećine Romkinja stupa u brak pre navršenih 18 godina

BEOGRAD

Više od dve trećine Romkinja u Srbiji stupilo je u “brak” pre navršene osamnaeste godine, a čak 30% u uzrastu između 13 i 15 godina, saopštio je pre par dana Romski centar za žene i decu “Daje”.

Istraživanje koje je sproveo taj centar pokazalo je da više od polovine romskih žena postaju majke pre navršene osamnaeste godine, dok jedna trećina prvo dete rodi između 14. i 16. godine.

“Posledice prisilnih i maloletničkih zajednica (parova) >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << po devojčice i žene su brojne i uključuju napuštanje škole, niži nivo obrazovanja, zdravstvene rizike povezane sa ranom seksualnom aktivnošću i maloletničkim trudnoćama, siromaštvo”, navodi se u ovom saopštenju koje je izdato povodom Međunarodnog dana devojčica koji se obeležava 11. oktobra.

Romski centar za žene i decu “Daje” navodi i da je život u prsilnim i maloletničkim zajednicama povezan i sa znatno povećanim rizikom od izloženosti žene fizičkom, psihološkom, ekonomskom i seksualnom nasilju partnera ili drugih muških članova porodice i ocenjuje da za “udate” devojčice prva bračna noć jeste ” silovanje i predstavlja početak života u nasilju”.

“Iako su prisilne i maloletničke zajednice rasprostranjene u romskoj zajednici, ova štetna praksa ne sme se tumačiti kao deo tradicije Roma, već se mora razumeti isključivo kao grubo kršenje ljudskih prava devojčica i neophodno je osigurati sve mere za njeno okončanje”, navodi se u ovom saopštenju.

Dodaje se da jedan od najvažnijih zaštitnih faktora jeste zadržavanje devojčica u obrazovnom sistemu.

“Za mnoge devojčice romske nacionalnosti ostvarivanje osnovnih prava kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova, predstvalja svakodnevni izazov”, navodi se u saopštenju.

(Fotografija iz arhive JUGpressa)

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.