Utvrđen zajednički stav Srbije i RS o ćirilici i srpskom jeziku, uz opravdanja

Izvor: KMnovine.com, 30.Jul.2020, 13:56

Utvrđen zajednički stav Srbije i RS o ćirilici i srpskom jeziku, uz opravdanja

„Osnovali smo koordinaciono telo koje će se baviti ovim pitanjima i očekujemo prve rezultate već polovinom septembra“, rekao je Vukosavljević


   
Foto: Ilustracija
   


Delegacije ministarstava kulture Srbije i Republike Srpske su definisale u Beogradu polazne osnove za usaglašavanje zakonskih regulativa o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Srpskoj i Srbiji.
Ministarka kulture iz >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Republike Srpske Natalija Trivić je navela da je na sastanku usaglašen zajednički stav da su jezik i pismo identitetsko pravo svakog naroda, pa tako i srpskog, koji živi sa obe strane reke Drine.

   
Izvor: @kaligrafija__    


   
„To smo prethodno definisali zajedničkom deklaracijom, potpisanom u martu prošle godine u Sremski Karlovcima, o srpskom kulturnom prostoru“, rekla je Trivić novinarima posle sastanka u Beogradu.
Ona je napomenula da i Evropska unija, takođe, deklarativno podržava statusne izmene koje regulišu status i pismo svakog naroda, pa tako i srpskog. Trivićeva je rekla da to nikako ne ugrožava ostale konstitutivne narode u Republici Srpskoj, odnosno BiH.
„Svaki narod, pa tako i srpski, ima pravo da ima regulativu koja se jače i snažnije pozicionira, u smislu očuvanja srpskog jezika i pisma kao dela nacionalnog identiteta“, rekla je Trivićeva kao pravdajući se zbog državne brige o jezikusvog naroda.
Ministar kulture Republike Srbije Vladan Vukosavljević je naveo da je sastanak bio veoma konkretan i da su usaglašene osnove o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

   
Izvor: @kaligrafija__    
On je naveo da su politika očuvanja i zaštite ćiriličnog pisma, kao tradicionalnog izraza kulturnog identiteta srpskog naroda ma gde on živeo, kao i kulturna politika unapređenja jezika, pitanja od najvažnijeg značaja za srpski narod u Srbiji i Republici Srpskoj.
„Osnovali smo danas koordinaciono telo koje će se baviti tim pitanjima i očekujemo prve rezultate već polovinom septembra. Očekujemo da će zakonska rešenja dve države biti ista i da će ta rešenja doprineti principima za koje smo se založili u deklaraciji o kulturnom prostoru u Sremskim Karlovcima u martu prošle godine“, kazao je Vukosavljević, a prenosi Tanjug.



PROČITAJTE JOŠ:  ''Pišemo latinicom zbog regiona'' ili jedino zbog Hrvata? - KM Novine''Pišemo latinicom zbog regiona'' ili jedino zbog Hrvata? #Ćirilica, #Okupacija #Ćirilica #Srbija #Ubistvo #KFOR #Kosovo #Metohija #Srbija #Kosovo #Metohija Najčešći odgovor srpskih medija i agencija/organizacija koje pišu latinicom, jeste da to čine zbog čitaoca u regionu. Koliko to zaista ima smisla?


PROČITAJTE JOŠ:  Važnost i upotreba ćirilice danas - KM NovineU okviru evropske pismenosti postoje 3 pisma koja je sačinjavaju:grčko, latinsko ili latinično (latinica) i ćirilsko ili ćirilično (ćirilica). Nažalost, poslednjih decenija je zapuštena, čak i u javnoj i službenoj upotrebi. A ne bi smelo tako biti. Zna se da je kod nas ravnopravno u upotrebi i latinica, pa tako zapravo imamo suživot dvaju pisama.


PROČITAJTE JOŠ:  Latinični potpis od predsednika SANU Srbima sa KiM - KM NovineDelegacija SNF posetila je SANU i između ostalog razgovarala i sa njenim predsednikom Vladimirom Kostićem koji im je na rastanku uručio simbolične poklone. Među tim poklonima nalazi se i knjiga sa posvetom, kako je na svom fejsbuk profilu objavio jedan od članova SNF-a, dugogodišnji političar sa Kosova i Metohije Momčilo Trajković.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.