Uprava: Radimo na tome da svim zatvorenicima bude uplaćeno po 100 evra

Izvor: JužneVesti.com, 22.Maj.2020, 09:15

Uprava: Radimo na tome da svim zatvorenicima bude uplaćeno po 100 evra

Nakon brojnih pitanja osuđenika da li će i kako dobiti 100 evra, kao i reakcije organizacija koje se bave ljudskim pravima da ljudi u zatvoru ne smeju da budu diskriminisani, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija odgovorili su Južnim vestima da rade na tome da svi osuđenici dobiju novac. I Zaštitnik građana je dobio uveravanja da će svi dobiti obećanu pomoć.

U srpskim zatvorima su osuđenici koji, kao i građani na slobodi, imaju pravo na državnu pomoć jer >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << su državljani Srbije.

Kako se o njima nije govorilo oni su se sami ili preko posrednika javljali nadležnima i redakcijama pitajući da li će i oni dobiti 100 evra.

Nekoliko dana nakon pisanja Južnih vesti o mogućoj diskriminaciji osuđenika - stigao je odgovor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija radi na uspostavljanju tehničkih mogućnosti da sva lica lišena slobode koja imaju pravo da dobiju 100 evra jednokratne pomoći to pravo i ostvare i to u najkraćem mogućem roku - odgovor je Uprave.

I Ombudsman Zoran Pašalić kaže da se obratio Upravi odakle ga uveravaju da će pomoć biti isplaćena i svim osuđenicima.

Sva lica koja su punoletna i nalaze se na odsluženju zatvorske kazne za novčanu pomoć biće prijavljena na osnovu ličnog lista, koji se za svakog osuđenika obrazuje kao dokument na osnovu kojeg se to lice identifikuje - rečeno je Zaštitniku građana u Upravi.

Iz Uprave nisu govorili o tome zašto do sada nije napravljen model isplate pomoći i punoletnim građanima koji su u zatvoru.

Podsetimo, kako su sami rekli među zatvorenicima ima i onih kojima je, u međuvremenu, lična karta istekla, a ne mogu nikako da je produže. Većina nema mogućnost da se prijavi ni onlajn ni telefonom, što je neophodan uslov za dobijanje pomoći.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.