U maju otvaranje dugo očekivanog Hematološkog odeljenja Dečje klinike u Nišu

Izvor: juGmedia, 24.Apr.2018, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U maju otvaranje dugo očekivanog Hematološkog odeljenja Dečje klinike u Nišu

Izgradnja novog odeljenja Dečije hemato-onkološke klinike u Nišu na kome će mališani koji se bore sa karcinomom moći da dobiju najkvalitetnije lečenje uspešno je završena, a svečano otvaranje zakazano je za 15. maj.

“Posle dve i po godine borbe NURDOR-a, lekara, roditelja i građana cele Srbije, izgradnja novog odeljenja dečije hemato-onkološke klinike je završena. Klinika je zapravo velika pobeda i ponos svih koji su na bilo koji način učestvovali u izgradnji”, >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << kažu za Niške vesti u NURDORU.

Celokupna vrednost klinike veća je od 95 miliona dinara, a oko 60% novca prikupljeno je slanjem SMS-ova

Zelene rukavice i natpis „I ja se borim“ postali su prepoznatljivi svuda, a volontere NURDOR-a građani su sretali na mnogim manifestacijama u gradu, od koncerata, preko predstava i sajmova knjiga, pa do festivala.

“Neizmernu zahvalnost zaslužuju svi građani koji su pomogli izgradnju. Za dve i po godine koliko dugo traje prikupljanje novca za kliniku, organizovane su brojne akcije, a uključile su se i mnoge javne ličnosti iz Srbije”, objasnila je Marija Tomić iz NURDOR-a.

Kada se ključevi ove klinike predaju Kliničkom centru Niš, slede dalji koraci, jer osim što je važno da mališani koji se bore sa karcinomom dobiju ovakav prostor, neophodan je i veći broj lekara.

„Klinika zahteva veći broj medicinskog osoblja, i lekara i sestara. Mi smo o tome razgovarali sa nadležnima i dobili smo pozitivne naznake da se o tome razmišlja, očekujemo sa otvaranjem Klinike i to bude rešeno. Važno je da to ne bude samo zgrada koja ispunjava standard”, istakla je Tomićeva.

U NURDOR-u navode da će otvaranje novog odeljenja hematoonkologije, značajno  doprineti poboljašnju uslova onkološkog lečenja dece u čitavom Južnom regionu, i da će umesto sadašnjih 6 kreveta za hospitalizaciju, novo odeljenje biti opremljeno sa 6 jednokrevetnih i 2 dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce.

Odeljenje će biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje–pratioce i dnevnim boravkom sa prostorom za igru i učenje, prilagođenim svim uzrastima, u kome će se odvijati nastava i u kome će deca provoditi slobodno vreme.

Prikupljanje novca za izgradnju Klinike počelo 15. februara 2015. godine, na Svetski dan dece obolele od karcinoma.

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.