Izvor: JUGpress.com, 09.Okt.2019, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pećkoj Patrijaršiji završena proslava 800 godina Srpske pravoslavne crkve, srpski politički predstavnici nisu bili

PEĆ

U Pećkoj Patrijaršiji, drevnom istorijskom i duhovnom sedištu autokefalne crkve srpskih i pomorskih zemalja, odslužena saborna Sveta Liturgija kojom je završeno liturgijsko proslavljanje ovog velikog jubileja , 800 godina Srpske pravoslavne Crkve.

Liturgiju je služio mitropolit Crnogorsko-primorski i Egzarh pećkoga trona Amfilohije uz sasluženje i molitveno učešće 22 arhijereja Sabora SPC, više igumana i protojereja Eparhije Raško-prizrenske i drugih eparhija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
U Svetoj liturgiji učestvovao je hor bogoslova Prizrenske bogoslovije, monahinje Pećke Patrijaršije na čelu sa igumanijom mati Haritinom, više monaha i monahinja i preko hiljadu vernika, među kojima je posebno bilo mnogo dece iz kosovsko-metohijskih enklava.

Mitropolit Amfilohije nadahnuto je besedio o značaju osmovekovnog jubileja Srpske Pravoslavne Crkve koji se pored Žiče, prve srpske Arhiepiskopije obeležava liturgijski i u Pećkoj Patrijaršiji gde je vekovima stolovao najveći broj srpskih arhiepiskopa i patrijaraha, uz svete ćivote i mošti onih velikih sinova Svetog Save koji su obeležili istoriju Crkve.

Nakon Svete Liturgije osveštan je slavski kolač u slavu Svetog Sergija Radonješkog, svetitelja zaštitnika Episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija. Nakon Svete Liturgije arhijereji okruženi većim brojem dece pozdravili su okupljeni narod.

Današnja proslava završena je trpezom ljubavi u manastirskoj trpezariji uz pesmu prizrenskih bogoslova.

Svojom posetom i liturgijskim slavljem u Pećkoj Patrijaršiji Episkopi SPC potvrdili su još jednom jedinstvo u sledovanju putu Sv. Save i njegovih naslednika za koje je Kosovo i Metohija uvek bilo i ostalo srce srpskog pravoslavnog i svetosavskog identiteta, ocenjeno nje .

Sveti Arhijerejski Sabor na poslednja tri redovna zasedanja jednoglasno je istakao da je za Srpsku pravoslavnu Crkvu neprihvatljiva svaka vrsta podele ili priznanja Kosova i Metohije.

Današnjoj istorijskoj proslavi u Pećkoj Patrijaršiji nije prisustvovao niko od srpskih političkih predstavnika sa Kosova i Metohije.

I ovog put se pokazalo da Srpska Pravoslavna Crkva ostaje autentični predstavnik srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i čuvar njegovog jedinstva i vere na temelju koji nam je ostavio Sv. Sava sa svim velikim i svetim arhijerejima naše Crkve.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.