U Gadžinom Hanu deca mogu u vrtić tek sa 3 godine

Izvor: JužneVesti.com, 30.Avg.2019, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Gadžinom Hanu deca mogu u vrtić tek sa 3 godine

Roditelji koji imaju decu mlađu od tri godine, a žive u Gadžinom Hanu, od jula ne mogu da ih upišu u vrtić. Jaslica u vrtiću više nema, kaže direktorka ustanove "Prva radost" Gordana Đorđević, jer su starija deca popunila kapacitete.

Roditelj 20-mesečnog deteta Nemanja Nikolić svedoči da nije mogao da konkuriše za vrtić, gde mu je rečeno da je dete još premalo za ovu ustanovu. Objašnjenje je bilo - skupštinska odluka.

Ranije su deca mogla da se upišu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << od godinu dana, sada to nije moguće. Šta ostaje roditeljima koji rade, a imaju decu - pita se Nikolić.

Odgovora na njegovo pitanje od nadležnih u Gadžinom Hanu zasad nema.

Kako su opštinski odbornici usvojili na sednici sredinom jula, ova Predškolska ustanova zbrinjava decu tek od tri godine, a oni koji pokušaju da upišu mlađe, bivaju odbijeni.

Direktorka Predškolske utanove Gordana Đorđević kaže da jaslica nema jer nema kapaciteta.

Vrtić je građen za decu od 3 do 7 godina, uopšte nije ni bilo odluke da deca od godinu i po idu u vrtić. Međutim, mi smo izašli u susret roditeljima još pre 7-8 godina jer smo imali mali kapacitet dece, primali smo i decu od godinu i po da bi se popunila grupa. Sada imamo problem pošto imamo 30 dece od 3 do 7 godina, a u toj grupi treba da ima 25 - objašnjava Đorđevićeva.

Da nije samo veći natalitet onemogućio upis najmlađih, dodaje direktorka, i iznosi kadrovski problem.

Zakoni su se promenili, mogla je da radi bilo koja sestra, samo da je završila medicinsku školu sada sa grupom od godinu do tri treba da radi sestra vaspitač. Mi imamo sestru pedijatrijskog smera - dodaje direktorka.

I dok predsenik Skupštine Opštine Saša Đorđević kaže da će se već na narednom zasedanju u oktobru promeniti odluka u delu koje onemogućava najmlađima da se upišu u vrtić, direktorka Predškolske ustanova "Prva radost" kaže da to neće biti moguće dok se zgrada ne proširi.

Dodaje da je u planu da se dograde dve prostorije, i da bi ovo moglo da bude urađeno tokom sledeće godine. Ipak, kaže da će dotad pokušati da prevaziđu problem.

Podsetimo, proširavanje kapaciteta vrtića najavila je i predsednica Opštine Marija Cvetković.

Inače, ustanova ima prostorije u Gadžinom Hanu, Donjem Dušniku i Zaplanjskoj Toponici.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.