Trinaest književnika na ovogodišnjoj 28. Književnoj koloniji Sićevo 2018.

Izvor: JUGpress.com, 20.Sep.2018, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trinaest književnika na ovogodišnjoj 28. Književnoj koloniji Sićevo 2018.

NIS

 Dvadeset osma Međunarodna književna kolonija Sićevo 2018, koja traje od 18. Do 23 septembra u Sićevu kod Niša, ove godine okupila je 13 književnika iz zemlje i inostranstva. Književnu koloniju je otvorio Zvonko Karanović, dobitnik Nagrade „Ramonda serbica“ za 2018. Zvonko Karanović je rođeni Nišlija i kako kaže ovde su počeli njegovi književni koraci.

Nagrada “Ramonda serbika” dodeljuje se za sveukupno, višegodišnje stvaralaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << domaćem piscu koji je dao poseban pečat u savremenoj srpskoj književnosti. Ova nagrada će laureatu biti svečano uručena sutra, u petak u 19,30 sati u Holu gradske kuće, a uručiće mu je direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić.

Kako kaže lauret nagrade Zvonko Karanović uvek je pored svoje intimne priče i pogleda na svet imao želju da prokomentariše društveno stanje i situaciju na književnoj sceni. Smeštanje poezije u blisku budućnost omogućilo mu je da to uradi na mnogo “finiji i elegantniji način, što je mnogo bolje nego da je taksativno izražavao svoje nezadovoljstvo” .

Na ovogodišnjoj Književnoj koloniji “Sićevo “ 2018 radu 28. Učestvuju književnici  Stana Dinić Skočajić i Jelena Mladenović iz Niša , Tatjana Janković iz Kragujevaca, Petar Matović iz Užica, Alen Bešić iz Novog Sada i Ana Marija Grbić, Marjan Čakarević i Vojislav Radojković iz Beograda. Od inostranih gostiju u Koloniji učestvuje i Leo Butnar iz Moldavije, Semjon Hanin iz Letonije, Atanas Kapralov iz Bugarske i prevodilac i književnik iz Irana Ali Abdolahi.

Organizatori su predvideli nekoliko manifestacija tokom trajanja Književne kolonije. Večeras će se u prostoru  Književno-memorijalne postavke Stevana Sremca i Branka Miljkovića, održati književno veče Zvonka Karanovića, a od 20 sati, u Obrenovićevoj ulici, kod Turističkog informativnog centra, održaće se  književni miting na kome će se učesnicima Kolonije pridružiti i članovi Društva književnika Niša.

Programom je predviđen  Okrugli sto na temu „Književni put(opis)“, u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“, na kome učestvuje  Vladimir Gvozden, Dejan Ilić, Petar Matović, Goran Gocić, Slobodan Gejo, Ana Marija Grbić, Snežana Milojević i Zvonko Karanović. Od 19 sati u prostoru Književno-memorijalne postavke Sremca i Miljkovića biće priređen omaž književnicima Borislavu Radoviću i Vidosavu Petroviću, a od 20 sati, u istom prostoru, književno veče iranskog pesnika Alija Abdolahija.

Sutra će u Galeriji Niškog kulturnog centra biti predstavljena Izdavačka delatnost kraljevačke „Povelje“. Biće otvorena  izložba „Stefan Prvovenčani u istoriografiji i književnosti“, autorki Ivane Hrenko i Danke Spasojević.

Nagrada „Mikina čaša“, neformalno priznanje Književne kolonije Sićevo, biće uručena u subotu, u vinskom podrumu Malča.

Koloniju organizuje Niški kulturni centar, a suorganizatori su Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, Narodni muzej Niš i Narodna biblioteka „Stevan Sremac“. Pokrovitelj manifestacije je Grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.