Tri mesta sa juga među 5 nedovoljno razvijenih opština u Srbiji koje dobijaju pomoć i podršku

Izvor: JužneVesti.com, 15.Apr.2021, 16:43

Tri mesta sa juga među 5 nedovoljno razvijenih opština u Srbiji koje dobijaju pomoć i podršku

Razvoj, ekonomska pomoć, smanjivanje siromaštva, kao i poboljšanje socijalne situacije u nerazvijenim opštinama u Srbiji, među kojima su i tri opštine sa juga – Vladičin Han, Surdulica i Žitorađa, bile su teme današnjeg dijaloga za održivi razvoj na lokalnom nivou, koji je održan u Kabinetu ministra Novice Tončeva.

Pre tačno mesec dana Vlada Republike Srbije usvojila je Program razvoja nedovoljno razvijenih opština u Srbiji, a na današnjem dijalogu stanje u svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << opštinama prikazali su predstavnici Malog Zvornika, Golupca, Vladičinog Hana, Surdulice i Žitorađe, a te opštine su uključene u projekat Agenda 2030. Dijalog "Održivi razvoj- izazovi i mogućnosti na loklanom nivou"; foto: Kabinet ministra Tončeva

Kriterijum za odabir ovih pet opština, koje su uključene u projekat, jeste njihova pripadnost kategoriji devastiranih opština u kojima je vrednost bruto-domaćeg proizvoda po glavi stanovnika ispod vrednosti republičkog proseka – pišu iz Kabineta ministra u saopštenju.

Ekonomsko stanje opština na jugu zemlje pokazuju i statistički podaci, ali je na dijalogu “Održivi razvoj – izazovi i mogućnosti na lokalnom nivou” bilo reči i o poboljšanju takve situacije.

Na današnjem dijalogu razgovaralo se o mehanizmima pružanja adekvatne pomoći i podrške za rast i razvoj, smanjivanju siromaštva, poboljšanju socijalno - ekonomske situacije najnerazvijenijim opštinama u Srbiji i direktnom polapanju ovih aktivnosti sa ciljevima Agende 2030 –navode u saopštenju.

Ministar Novica Tončev, koji je pre skoro pet meseci dobio resor u Vladi, istakao je da će njegov Kabinet da pomogne i podrži nerazvijene opštine.

Činjenica je da je neujednačen ekonomski rast u Republici Srbiji poslednjih decenija doprineo produbljivanju već postojećih nejednakosti na lokalnom nivou i izdvajanju opština sa izrazito niskim stepenom razvijenost. Naš zadatak je da kroz ovaj projekat edukujemo opštine kako da usklade svoje planove sa ciljevima Agende 2030 i podstaknemo održiv ekonomski razvoj – rekao je Tončev.

Kako je ranije saopšteno, ciljevi Programa podrške unapređenja razvoja nedovoljno razvijenih opština za 2021. godinu su izrada dokumentacija, izgradnja i rekonstrukcija infrastrukturnih objekata, kao i povećanje životnog standarda sadašnjih generacija.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.