Toplodolci ostaju na stražama - proglasili slobodnu ekološku zonu u selu

Izvor: JužneVesti.com, 10.Okt.2019, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplodolci ostaju na stražama - proglasili slobodnu ekološku zonu u selu

Zbog toga što, uprkos obećanjima predsednika države i lokalne samouprave, još nisu preduzeti konkretni koraci da se zaustave aktivnosti investitora mini-hidroelektrana na Staroj planini, meštani Toplog Dola kažu da samoinicijativno proglašavaju moratorijum na sve MHE i slične projekte na svojoj teritoriji.

Nakon najnovijih dešavanja u ovom staroplaninskom selu i sukoba sa investitorom, koji je on ocenio kao linč, meštani kažu da će do zakonskog rešenja ovog pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ostati u pripravnosti, a danonoćne straže će ostati mostu.

Kod nas se na Staroj planini kaže - “čovek se drži za reč, a vo za rogove”. Uprkos deklarativnim obećanjima predsednika države i lokalne samouprave, niko nije preduzeo konkretne korake da se aktivnost investitora zaustavi. To pokazuju najnoviji incidenti u opštini Brus, ali još i više prepad investitora na naše selo - saopštavaju Toplodolci.

Danonoćne straže na mostu traju već 37 dana, a meštani su, u dogovoru sa ljudima i organizacijama koje ih podržavaju, proglasili “Slobodnu eko-zonu Topli Do”.

Mi uvodimo moratorijum za sve MHE i slične projekte koje narušavaju prirodu i život ljudi na našoj teritoriji. Dozvole za bilo kakvu gradnju u ataru sela će do uvođenja reda davati samo okupljeni narod na Trgu slobodnih reka, uz konsultaciju najvrsnijih stručnjaka iz oblasti arhitekture i zaštite prirode - kažu meštani.

Umesto gradnje mini-hidroelektrana, na Staroj planini treba da se razvija turizam i stočarstvo, dodaju, kako bi privukli mlade i kreativne ljude da započnu posao u ovoj oblasti. Stočarstvo i turizam je šansa Stare planine; foto: JV/Vanja Keser

To su, po nama, razvojne šanse ove planine. Još jednom da ponovimo - nisu nam potrebne naše reke sahranjene u cevima zarad zanemarljive količine kilovata električne energije. Mi smo već na biološkom minimumu. Ne želimo da nam i reka presuši. Nama su potrebni putevi jer smo odsečeni od sveta - kažu Toplodolci.

Podsetimo, investitor Dragan Josić rekao je da odustaje od gradnje MHE u ovom selu, nakon sukoba u kome su učestvovao sa svojim obezbeđenjem i meštanima.

Meštani Toplog Dola poručili su da će barikada na mostu u selu sa stražama koje traju danonoćno nešto više od mesec dana ostati do ispunjenja obećanja predsednika Srbije o zabrani gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima i dok investitoru ne istekne građevinska dozvola za MHE.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.