Tenderi u Srbiji prolaze skoro bez kontrole, u Švedskoj ih kontroliše i opozicija

Izvor: JužneVesti.com, 29.Avg.2018, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenderi u Srbiji prolaze skoro bez kontrole, u Švedskoj ih kontroliše i opozicija

Za razliku od Srbije gde nema nema ozbiljne kontrole javnih nabavki, pa su često “štelovane” i nameštene i služe za razvijanje monopola pojedinih firmi, u Švedskoj Uprava za javne nabavke radi direktno sa Komisijom za zaštitu konkurencije, a svaki postupak naposletku prođe i “kroz ruke” stručnjaka iz opozicije koji daju konačni sud o tenderima koji se sprovode.

“Štelovani” tenderi za “škode” koje koriste javni funkcioneri, kupovina “ekološkog” autobusa, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << “krpljenje” niških ulica, pa i oni “sitniji”, poput onog za nabavku solarnog drveća u Nišu, gotovo su svakodnevica.

Razlog za to što nameštene javne prolaze vrlo često bez posledica, smatra predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija i građanski nadzornik u mnogim javnim nabavkama velike vrednosti Dragan Dobrašinović, je to što nema “adekvatne kontrole”.

Dobrašinović dodaje da su tenderi i prilika da se naprave veliki monopoli.

Tako to posmatra i naša vlast, ali i privrednici. Ti imaš firme koje su bukvalno nastale na javnim nabavkama. Tako što su dobile jednu, drugu, treću i tu se radi o nekakvim početnicima. Posle toga oni mogu da idu dalje kako god hoće. Oni postaju finansijski veoma moćni, imaju velike zarade - navodi Dobrašinović.

Za razliku od prakse u Srbiji, Dobrašinović kaže da je u Švedskoj to rešeno daleko bolje. Naime, njihova Uprava za javne nabavke smeštena je u istim prostorijama gde i Komisija za zaštitu konkurencije i rade praktično kao jedno telo. Pored njih, tu su i stručnjaci iz redova opozicije koji daju konačni sud o načinu na koji je raspisana i sprovedena javna nabavka.

Uprava za javne nabavke u Švedskoj vrlo usko povezuje pitanje javnih nabavki sa pitanjem zaštite konkurencije. To pokazuje koliko je to njima važno i koliko kroz javne nabavke štite pravila konkurencije i sobodno tržište. Inače, zanimljivo je to da pored Komisije za zaštitu konkurencije, tu je i parlamentarno telo sastavljeno od opozicije, koja kontroliše javne nabavke i piše izveštaje o njima - navodi Dobrašinović.

Kada postoje ta 3 stepena kontrole, dodaje Dobrašinović, veoma su male šanse da dođe do neregularnosti.

Dobrašinović kaže i da u Srbiji u teoriji postoje dobri mehanizmi za kontrolu javnih nabavki, ali da se oni "baš i ne primenjuju" u praksi, a opozicija retko ukazuje na nepravilnosti.

Srpska opozicija, kaže Dobrašinović, ne želi da se meša u to, jer kako kaže, planiraju da kada eventualno dođu na vlast, rade istu stvar.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.