Svrljižani i Belopalančani povećavaju izdvajanje iz budžeta za novorođenčad

Izvor: JužneVesti.com, 16.Dec.2019, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svrljižani i Belopalančani povećavaju izdvajanje iz budžeta za novorođenčad

Jednokratna pomoć roditeljima koje se dodeljuje iz budžeta Svrljiga i Bele Palanke od naredne godine biće povećana, najavljuju iz ovih lokalnih samouprava, pa će tako roditelji novorođenih beba u Svrljigu ubuduće dobiti 60.000, a oni u Beloj Palanci 50.000 dinara.

Odlukom svrljiških odbornika, u 2020. godini biće duplirana izdvajanja za novorođenu decu, ali i nezaposlene porodilje i decu do godinu dana starosti.

Tako će, osim jednokratne pomoći po rođenju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << deteta koja je sa 30.000 povećana na 60.000, roditelji novorođenčadi do navršene prve godine života deteta iz budžeta dobijati po 15.000 mesečno, umesto dosadašnjih 7.000 dinara.

U borbi protiv bele kuge, Opština Svrljig duplirala je i pomoć za nezaposlene porodilje, one koje žive u gradu će ubuduće dobijati 10.000 dinara, dok će one koje žive na selu dobijati 15.000 mesečno tokom prvih godinu dana od rođenja deteta.

Kako kažu u lokalnoj samoupravi, ova odluka odnosiće se i na roditelje koji su počeli da ostvaruju pravo i pre stupanja na snagu nove odluke i važiće za preostali period.

Osim ovih odluka, u okviru podrške porodici i povećanju nataliteta, usvojene su i nove mere podrške porodici i to pravo na besplatnu užinu, pravo na besplatne udžbenike i pravo na novogodišnji poklon, kao i Odluka o finansijskoj pomoći za vantelesnu oplodnju u iznosu od 250.000 dinara.

Belopalanačke majke će u narednoj 2020. godini, po najavi predsednika Opštine Gorana Miljkovića, umesto dosadašnjih 30.000 dobijati 20.000 više.

Želimo da pomognemo roditeljima i da pokažemo sugrađanima da je prioritet u radu lokalnog rukovodstva pomoć mladim bračnim parovima i kontinuirano sprovođenje mera za povećanje nataliteta - kaže Miljković.

Tokom ove godine Miljković je sa opštinskim funkcionerima sprovodio akciju “Da se novi život rodi”, gde su, po rođenju deteta, lično posećivali roditelje i uručivali im pakete za bebe. Miljković ručno uručuje pakete pomoći; foto: Opština Bela Palanka

Nastavićemo i sa podelom bebi paketa u 2020.godini koji će omogućiti pravu brigu o detetu u prvim danima. Želja lokalne samouprave je bila da se akcija proširi darivanjem bebi paketa i ličnim obilaskom kako bi mladima dali podršku za osnivanjem porodice - rekao je predsednik Opštine.

On je dodao da će najveća podrška mladim bračnim parovima bti obezbeđivanje ekonomske i socijalne sigurnosti, a gradnja stanova za mlade bračne parove je, takođe, kaže on, deo te socijalne politike.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.