Svedočenje preživelog: Ustaše komunistima svečano predale logor Jasenovac pa zajedno ubijali Srbe

Izvor: KMnovine.com, 18.Apr.2021, 09:01

Svedočenje preživelog: Ustaše komunistima svečano predale logor Jasenovac pa zajedno ubijali Srbe

Mane Veković – Četnik koji je preživeo krematorijum u Jasenovcu gledaoje ubistvo vojvode Pavla Đurišića aliikako ustaše zvaničnopredaju partizanimalogor a onda ga zajedno vode neko vreme!




Pokolj četnika iz uže pratnje vojvode Pavla Đurišića preživeo je Mane-Manojlo Veković, komandant garde u odstupnici, rodom od Mojkovca. Mane je posle toga uspeo da dođe do četnika kolašinske brigade i da opiše tragediju saboraca koji su spaljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << u krematorijumu u Jasenovcu krajem aprila 1945. godine. Njegovo svedočenje objavljeno je u glasniku „Njegoš“, sveska 67, juna 1992. godine u Njujorku

Kada su hrvatske ustaše spalile vojvodu Pavla Đurišića sa ostalih 32 četnika i intelektualaca iz Crne Gore, tada su doveli i 20 četnika iz Pavlove uže pratnje da i njih bace žive u krematorijum. Ustaše su prvo povezali sve četnike sa rukama na leđima i tako ih privodili krematorijumu koji je bio u podrumu zgrade.

Sjećam se da sam izbrojio 10 stepenica kada sam se popeo na prvi sprat zgrade i da sam iza toga ušao u jednu veliku prostoriju. Na sredini ove prostorije bila je velika gvozdena ploča, oko 3 metra dužine i oko 2 metra širine. Ova ploča na dve suprotne strane bila je vezana čeličnim konopima koji su se namotavali preko dva gvozdena točka koje su okretali po dva ustaška vojnika.

Ustaše su uveli u zgradu grupu od 6 četnika. Bio sam u ovoj grupi peti u redu. Kada smo ušli na prvi sprat ove zgrade i ušli u dvoranu gdje je bio krematorijum, ustaški vojnici su povukli na jednu stranu veliku gvozdenu ploču i tako otvorili vrata od podruma gdje je gorjela velika vatra, čula se velika buka, od gasova ili nafte koji su gorjeli pod velikim pritiskom, u isti mah kroz otvor u patosu iz podruma je udarila velika vrućina. Ustaše su tada bacili u vatru kroz ovaj otvor prva dva četnika, treći se četnik odupirao i borio onako svezan sa svom svojom snagom da ga ne bace živa u vatru, tada priskočiše sa strane nekoliko ustaša i survaše ga živa u krematorijum.






Četvrti četnik bio se odvezao, ali je držao svoje ruke na leđima kao da je svezan. Kada je ovaj četnik prišao otvoru krematorijuma iznenada je zgrabio svojim rukama dva ustaška vojnika koji su njega privodili prema otvoru krematorijuma i ovaj je četnik tada sa sobom srušio u vatru krematorijuma oba ova ustaška vojnika. Kada je ovaj četnik padao sa ustašama u vatru, kliknuo je dubokim glasom crnogorskog gorštaka „Glava za glavu“.

Kod ustaša tada je nastala velika pometnja, jedni su pokušavali da izvade iz krematorijuma ustaše, dok su drugi ustaše vratili ostale četnike u dvorište. Čuo sam da je četnik srušio sa sobom u krematorijum ustaše Gutića i Omeragića.

Iza toga je nastalo pucanje po logoru. Veliki broj Srba, zatvorenika, bio je navalio na vrata logora da bježi iz logora. Četnici su se tada iz dvorišta razbježali sa nekim Srbima i sakrili se u porušene zgrade logora.

Sutradan posle ove pucnjave i bežanja nekih Srba iz Logora, došla je jugoslovenska komunistička vojska i preuzela logor Jasenovac. Oko 30 ustaša sa dva ustaška visoka oficira sačekali su komuniste i predali im logor. Komunističkom vojskom je komandovao general Nenezić rodom iz Crne Gore.
Ustaše i komunisti su tada našli u porušenim zgradama 15 iznemoglih četnika vojvode Pavla Đurišića. General Nenezić je tada naredio da sve ove četnike povežu i da ih poubijaju. Vojnici jugoslovenske komunističke vojske tada su privodili četnike sve jednog po jednog, svezanog sa rukama na leđima, a jedan ih je ustaša ubijao sjekirom u glavu.

Kako sam bio poslednji u redu uspio sam da izmanipulišem neke Ustaše muslimane, koji su me trebali udaviti u Savi, i da pobegnem.


   
Mane Veković    

Uspio sam da prođem kroz ustaški front kod Banove Jaruge i nakon mnogo bežanja došao sam na železničku stanicu Kutina. Tada skočih na jedan teretni voz i uputih se prema Zagrebu.

Na prolazu kroz Dugo Selo primetio sam četničku kolonu koja je išla prema zapadu. Skočih sa voza i doznadoh da su ovo četnici iz Kolašinske brigade. Tada sam ispričao svojim žalosnim slušaocima o svojoj odiseji i tragediji Vojvode Pavla Đurišića i ostalih četnika koji su na divljački način izgubili svoje živote u hrvatskom logoru Jasenovcu.

Objavio B. M. Zečević u Glasniku „Njegoš“, sveska 67, juni 1992, Njujork







* * *


Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 
Ukoliko Vam više odgovara neki drugi način, konakirajte nas na kmnovine@gmail.com





Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram



PROČITAJTE JOŠ:   
Iz kolijevke u Jasenovac - latinicom - KM NovineJevrejskom kulturnom centru „Arie Livne" je 23.11.2015. godine, promovisana knjiga „Iz kolijevke u Jasenovac" autora Milana Dašića. Izdavač ovog ostvarenja su Centar za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske i Udruženje „Jasenovac-Donja Gradina". Na promociji se prisutnima prvo obratio književnik Boro Kapetanović, recitujući svojju poemu o Jasenovcu, koja i otvara knjigu.


PROČITAJTE JOŠ:   
Istorijski autošovinizam Bojana D. Đokića - NDH nije imala logore za decu ni krematorijume - KM NovineNastojanje da se višestruko umanji zvanični broj žrtava logora Jasenovac nije više svojstveno samo hrvatskim istoričarima. Proteklih nekoliko godina kolegama iz lepe njihove u toj raboti priključili su se i neki od srpskih istoričara. U svom naučnom radu pod naslovom „Logor Jasenovac u udžbenicima istorije za 8.


PROČITAJTE JOŠ:   
Ja sam Dara iz Jasenovca - KM NovineNaslov Preživeli logoraši poslali svoja svedočenja „Varajetiju" i „ Los Anđeles tajmsu" uz zahtev da objave ispravke svojih tekstova u kojima su američki mediji tvrdili da se radi o srpskoj mitomaniji i fikciji i da se Jasenovac nije dogodio. Film vrsnog reditelja Predraga Gage Antonijevića, snimljen je na bazi moje istinite priče.





KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2021 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.