Svečanom sednicom Saveta za ljudska i manjinska prava obeležen Dan ljudskih prava

Izvor: JUGpress.com, 10.Dec.2018, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečanom sednicom Saveta za ljudska i manjinska prava obeležen Dan ljudskih prava

NIŠ

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u Gradskoj kući odražana je svečana sednica Saveta za ljudska i manjinska prava. I pored mnogo bolje situacije nago što je to bilo ranije u  Nišu  je i dalje prisutna diskriminacija, posebno kada se radi o socijalno ugroženim grupama i nacionalnim manjinama , među kojima su u najlošijem položaju Romi.

Od svih problema najveći je  nemogućnost zapošljavanja posebno kada se radi o državnim institucijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
“ Kada se radi o Romskoj zajednici ovaj problem je prisutan i na nivou države, a ne samo u Nišu. U gradskim institucijama na prstima mogu da se nabroje pripadnici romske nacionalne manjine, ali poslednjih godina se mnogo toga menja, posebno sa dolaskom starnih investitora gde je zapošljeno dosta pripadnika romske nacionalne manjine, ali i pripadnici svih ostalih ugroženih grupa“, rekao je je  Ferhad Saiti, predsednik Saveta za ljudska i manjinska prava grada Niša. On dodaje da se diskriminacija ogleda na više načina. Neki građani su uskraćeni i za najosnovije uslove za život, ali veruje da će nadležni imati razumevanja za potrebe svih ljudi i da će nivo diskrimanacije biti sve manji.

U  Nišu po zvaničnom popisu živi 7.000 Roma, ali je taj broj gotovo tri puta veći, oko 20.000 Roma.

Ferhat Saiti da je dodao da je jedan od problema Roma i kvalitetan način stanovanja  i obrazovanje pripadnika ove manjinske zejednice.

Gradski većnik Bratislav Vučković rekao je da je ovo veoma značajan datum u istoriji i da je Grad Niš pokazao spremnost da podrži projekte predstavnika nacionalnih manjina i da opredeli sredstva iz budžeta za funkcionisanje udruženja kako predstavnika nacionalnih manjina tako i ostalih društvenih grupa,poput udruženja osoba sa invaliditetom.

Srbija spada u krug civilizacijskih država koje, poput razvijenih država evropske demokratije, u dovoljnoj meri štite, garantuju i promovišu ljudska prava.

„Grad Niš prednjači u odnosu na ostale gradove kada se radi o podršci i pomoći koju pruža manjinama“, rekao je Bratislav Vučković, gradski većnik. „Možda to nije dovoljno, ali pokušavamo da podržimo sve njihove projekte i sve njihove aktivnosti. Kada je u pitanju zaštita ljudskih prava grad sarađuje sa svim udruženjima, kako manjinskim tako i udruženjima osoba sa invaliditetom“.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je  10. decembar  za Dan ljudskih prava  1950. godine kako bi skrenula pažnju „naroda sveta“ na dve godine ranije potpisanu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, kao prvi sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.