Svako drvo je važno - ipak se neka seku zbog gradnje

Izvor: JužneVesti.com, 18.Okt.2019, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svako drvo je važno - ipak se neka seku zbog gradnje

Da su građani svesni toga koliko je zelenilo važno za zdravu životnu sredinu i mikroklimu u gradu, govore brojni protesti širom Srbije kada su seča drveća i betoniranje zelenih površina u pitanju. Zaposleni u Zelenilu JKP Mediane u Nišu potvrđuju da je svako drvo važno, ali da seku bolesna stabla i ona koja su rizična. Nekada se, ipak, seku zbog izgradnje objekata.

Građani su se pobunili kada je u Aleksincu isečen stari drvored, a građanski bunt izazvala je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << betonizacija Dubočice u Leskovcu. Smetala je i seča drveća u Dimitrovgradu jer su stabla zaklanjala pogled na novi most, a stanovnici Sinđelićevog trga u Nišu protestovali su kada je isečeno drvo zarad izgradnje javne garaže. Drveće nam daje kiseonik, a iz JKP Mediana kažu da ga u Nišu ima dovoljno; Foto: V. M. R.

Osim toga, preko aplikacije "Prijavi problem", građani sve češće ukazuju na to kada se poseče makar i jedno drvo u Nišu.

Iz organizacije Zeleni ključ podsećaju koliko nam je drveće važno ne samo zbog kiseonika, već i zbog mikroklime u gradovima gde ima mnogo betona.

Za života tri drveta kada bi posadio svako od nas, bilo bi dovoljno kiseonika - istakla je Olivera Milošević iz organizacije Zeleni ključ.

Uprkos tome, pronađe se razlog za seču.

Iz sektora Zelenila JKP Mediana u Nišu slažu se da je svako drvo važno, ali kažu da ih seku samo po odluci - kada postoji veći interes, bolest stabla ili rizik za građane.

Naš interes nije da sečemo drveće, mi se trudimo da povećamo fond drveća u našem gradu. Sečemo samo kada dobijemo odluku za to, mora da postoji neki veći interes, kada je rizično, bolesno - samo u takvim situacijama - kaže Mihajlo Miljković iz Zelenila.

U Nišu ima 28.000 stabala, podaci su Zelenila.

Mi se i trudimo da iz godine u godinu povećamo fond stabala u našem gradu - dodaje Miljković.

Organizacija Zeleni ključ organizovala je tribinu na kojoj je osim Miljkovića govorio i docent Mašinskog fakulteta Goran Vučković, na temu energetske efikasnosti. Na tribini su uglavnom bili učenici i studenti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.