Izvor: JUGpress.com, 24.Maj.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudbina radnika ruske firme Spilit u Vranju i dalje neizvesna

VRANJE

Bura zbog odlaska ruskog proizvođača nameštaja iz Vranja još se ne stišava. Sudbina oko 300 radnika, koji su u ovoj firmi bili zaposleni preko raznih agencija, je i dalje neizvesna.

„Koliko je meni poznato firma Spilit je iznajmila prostor u Jumku i redovno plaćala zakupninu. Radnike je iznajmljivala preko neke agencije iz Beograda, tako da oni nisu bili u radnom radnom odnosu u ovoj firmi i plate im >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je redovno isplaćivala agencija koja ih je angažovala“, rekao je za JUGpress predstavnik Odeljenja Regionalne privredne komore Leskovac u Vranju, Branislav Popović.

„I mene je iznenadilo to što je menadžment otišao, tim pre što sam ih pre dva meseca posetio i što su me obavestili da su otvorili i novi pogon u Somboru. Njihovo pravo je da li će fabriku da zatvore ili ne, ali je trebalo da nas obaveste. Nisu Jumku otkazali ni zakup prostorija, a po zakonu bi trebalo to da učine 30 dana pre zatvaranja fabrike“, dodao je Popović.

Gradski većnik zadužen za privredu Nebojša Zupančić, kaže da su pre dva i po meseca predstavnici firme Spilit razgovarali sa njima da kupe zemljište u Industrijskoj zoni Bunuševac.

„Hteli su da prošire proizvodnju i zaposle preko 1.000 radnika. To su poslednji kontakti naši sa ovom ruskom firmom. Zato je za nas ovo bilo iznenađenje, jer smo očekivali da nastavimo razgovore u tom pravcu. Rukovodstvo grada pokušava da stupi u kontakt sa menadžmentom ali bez uspeha jer se niko ne javlja na telefon“, rekao je Zupančić za JUGpress.

Jutros su ispred fabrike došli radnici da vide šta se dešava i da li će biti nastavljena proizvodnja. Ponuđeno im je da potpišu ugovore o otkazu. Zbog toga je delegacija zatražila prijem kod gradonačelnika.

Nakon sastanka koji je održan sa delegacijom radnika, pomoćnik gradonačelnika Nenad Veličković je izjavio da lokalna samouprava ne snosi nikakvu odgovornost poslovanja ove ruske privatne firme, ali da će pokušati da sagleda njihove probleme.

„Rukovodstvo grada je iznenađeno odlukom ruske firme da napusti Vranje. Pokušavamo  da stupimo u kontakt, ali oni ostaju gluvi na naše pozive. Grad i Ministarstvo privrede nisu davali subvencije  Spilitu, tako da mi tu nemamo nikakvu odgovornost. Rukovodstvu grada je izuzetno žao što je nekoliko stotina ljudi ostalo bez posla, tako da ćemo u narednom periodu pokušati da sagledamo njihove probleme i da im na neki način pomognemo”, kaže Veličković.

Radnici su očajni i ne znaju šta da rade.

„Prošle nedelje nam se obratio direktor firme sa molbom da podržimo plan, da se firma stavi na noge, da se strpimo narednih meseci, da će plate da kasne. Imamo problema, postoje dve sestre forme Nefa i Spilit, čiji je vlasnik Rus. Nefa je obustavila saradnju sa Spilitom i ostala dužna, i zato su problemi. Posle toga su nas poslali na odmor, jer ima i onih koji ga godinu i po dana nisu koristili. Dobavljači su izneli repromaterijal. Čekamo da vidimo ko će da nastavi sa radom ili neko da nas preuzme“, kaže jedna od radnica.

Ko je na čelu Firme Spilit teško je reći, jer na sajtu Agencije za privredne registre nema ime zastupnika, ali piše da je firma i dalje aktivna. Pre četiri dana direktor firme je dao neopozivu ostavku.

Kakva je dalja sudbina ovih radnika ostaje da se vidi narednih dana.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Vranje: Zašto je prekinuta proizvodnja

Izvor: RTS, 24.Maj.2019

Radnici ruske firme "Spilit" u kojoj je prekinuta proizvodnja, okupili su se ispred fabrike, zahtevajući da im se obrati neko od rukovodstva i objasni zbog čega je prekinuta proizvodnja. . Deo radnika angažovan preko agencije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.