Izvor: JUGpress.com, 17.Okt.2019, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud naložio advokatu direktora da „popravi“ tužbu protiv sestre poginulog radnika

IVANJICA

(Danas)

U Osnovnom sudu u Ivanjici održan je glavni pretres po privatnoj tužbi Radoša Milovanovića, dugogodišnjeg generalnog direktora preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana koji je za uvredu tužio Mirjanu Milivojević, sestru Milomira Milivojevića jednog od dvojice radnika koji su 14. jula 2017. godine nastradali u eksploziji baruta u toj državnoj fabrici.

Milivojević je osuđena i pored toga što je Milovanović tvrdio da mu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ugled nije narušen, a sud je njegovom advokatu naložio da „popravi“ tužbu.

Povod za tužbu bilo je otvoreno pismo, objavljeno na portalu Ozonpres, kojim se Mirjana Milivojević, u maju ove godine, obratila Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, tražeći od njega da se založi da se utvrdi istina i odgovornost Radoša Milovanovića za tu tragediju.

„Moj Predsednik je zanemeo pred jednim starcem, lokalnim bahatnikom koji preko fabrike puni sopstvene džepove, koji iz penzije već 15 godina rukovodi i koji na jedan isti način opstaje i odoleva svim promenama vlasti. Moj Predsednik je zatvorio oči da ne vidi smrt mog brata koji je preminuo zbog tuđih interesa, a ne interesa države“, neke su od rečenice zbog kojih je Milovanović podneo tužbu protiv Mirjane Milivojević.

„Radoš Milovanović bi nas isplatio i kupio naše ćutanje o tome kako je kroz objekat E-03-A, koji je divlje gradio u sred vojne fabrike… Radoš Milovanović 40 godina ubeđuje sve, i nas i Vas, da je na čelu fabrike zato što je najveći poznavalac baruta, najveći stručnjak u zemlji. Ne, on je najveći stručnjak za „pranje“ para i zato je u osmoj deceniji života još uvek na čelu fabrike… Radošu Milovanoviću je samo važan novac i fudbalski klub „FK Mladost“ i „LFK Mladost“, dva kluba, menjajući po potrebi račune i memorandume ova dva kluba, jednako lako kao što pokojnog radnika zameni novim i nastavi dalje. Meni ostaje još samo nada da će moj Predsednik, čije sam ime sa ponosom pronosila, pronaći hrabrosti da čoveka koji je za 40 godina sahranio 21 radnika i veruje se, prigrabio za sebe približno toliko miliona, poslati tamo gde mu je mesto“… Ako je tako, bojim se, moj Predsedniče, da će u ovoj državi ostati da rade i žive samo takve sede glave poput Radoša Milovanovića, a mi mladi ćemo vrednost, kojima su nas učili naši roditelji, morati da potražimo na drugom mestu, daleko od Srbije“, glase rečenice kojima je Mirjana Milivojević pokušala da ukaže šefu države na stanje u toj fabrici, kao i na činjenicu da državni organi odugovlače sa rasvetljavanjem te tragedije, a zbog kojih ju je, početkom avgusta prošle godine, tužio direktor Milovanović.

Po toj tužbi, Osnovni sud u Ivanjici je 20. februara je, a po odluci sudije Petra Blagojevića, Mirjanu Milivojević oglasio krivom i izrekao joj sudsku opomenu bez obzira na to što je Radoš Milovanović, tokom glavnog pretresa izjavio da „ne veruje da mu je tekst koji je napisan i objavljen na portalu Ozonpres umanjio ugled“. Sud je obavezao Milivojević da plati Milovanoviću 75.000 dinara i 5.000 dinara da uplati u budžet Srbije na ime paušala postupka.

Na tu presudu žalbe Višem sudu u Čačku su uložili Vladimir Todorić, advokat Milivojevićke, uz isticanje da je nezakonita i da je Radoš Milovanović izjavio da mu inkriminisano pismo nije umanjilo ugled, kao i Milovanovićev advokat Miloljub B. Jovičić koji je tražio strožu kaznu.

Ipak, Viši sud u Čačku, je 30. maja ove godine, ukinuo presudu ivanjičkog suda i predmet vratio tom sudu na ponovno suđenje. Međutim, u samom obrazloženju te odluke, koji je potpisao predsednik sudskog veća Branko Milovanović, sudu u Ivanjici je naloženo da, između ostalog, naloži Milovanovićevom advokatu da preuredi tužbu protiv Milivojevićke.

„Najpre će naložiti punomoćniku privatnog tužioca da uredi privatnu krivičnu tužbu, nakon čega će prvostepeni sud moći da se izjasni o tome da li je okrivljena izvršila krivično delo i ako jeste sa kojim oblikom vinosti je krivično delo učinjeno, s obzirom na to da se krivica može stepenovati, što je od značaja za prilikom odmeravanja kazne“, piše u obrazloženju Branka Milovanovića, predsednika Veća sudija Višeg suda u Čačku.

Na sporni nalog čačanskog suda je ukazao advokat Vladimir Todorić, tokom ponovljenog suđenja 4. oktobra ove godine u Osnovnom sudu u Ivanjici, u kome je postupao sudija Petar Bjelogrlić, čiju presudu je čačanski sud ukinuo.

– Takav nalog je nezakonit, jer ne postoji mogućnost po Zakoniku o krivičnom postupku da sud naloži preuređenje optužnog akta. Jedini nalog koji sud može da uputi stranci je nalog za izvođenje dopunskih dokaza, kazao je Todorić.

S druge strane, Miloljub Jovičić, advokat Radoša Milovanovića, tvrdio je da i pored naloga Višeg suda, u tužbi „nije menjao ništa“, da ima „pravo da ostane pri njenom sadržaju i da nije dužan da je preuređuje čak i da mu to sud naloži“. Međutim, advokat Todorić je to ocenio netačnim i naveo da je u tužbu uvršten subjektivni osećaj o izvršenju krivičnog dela, odnosno da je to delo izvršeno sa umišljajem.

Kako je na samom pretresu dobila primerak preuređene tužbe, Mirjana Milivojević je zatražila odlaganje suđenja, radi upoznavanja sa njenim sadržajem, što je sud odobrio i odložio suđenje za 21. oktobar.

Na Danasovu molbu Višem sudu u Čačku da objasni po kom zakonskom osnovu je taj sud naložio sudu u Ivanjici da advokatu Radoša Milovanovića naloži da preuredi tužbu, iz tog suda je odgovoreno da je postupajući sudija poštovao Zakonik o krivičnom postupku.

„Odredbom člana 3 stav 2 Zakona o sudijama je propisano da je sudija dužan da nepristrasno vodi postupak po svojoj savesti u skladu sa vlastitom procenom činjenica i tumačenjem prava, uz obezbeđenje pravnog suđenja i poštovanje procesnih prava stranaka. Odredbom čl. 22 istog Zakona je pripisano da je sudija slobodan u zastupanju svojih shvatanja, utvrđivanju činjenica i primeni prava u svemu o čemu odlučuje i da nije dužan nikome, pa ni drugim sudijama i predsedniku suda, da objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke ili kada to zakon posebno nalaže“, navedeno je u odgovoru koji je Danasu dostavio Vladan Filipović, sudija i portparol Višeg suda u Čačku.

Odgovor na Danasovo pitanje Osnovnom sudu u Ivanjci da li je sudija Petar Bjelogrlić, postupio po nalogu Višeg suda u Čačku i naložio punomoćniku Radoša Milovanovića da preuredi tužbu i ako jeste – po kom zakonskom osnovu je to učinio, iz tog suda nije stigao odgovor.

Predsednica ivanjičkog suda Snežana Bjelogrlić, koja je nedavno izabrana za predsednicu Društva sudija Srbije, zatražila je pitanja u pisanoj formi i obećala da će odgovore brzo poslati. Međutim, sutradan je ženska osoba koja se javila na njen broj telefon u sudu, rekla da se predsednica neće oglašavati o tom predmetu, jer u njemu postupa njen suprug Petar Bjelogrlić i da će odgovore poslati njen zamenik sudija Milan Lukić.

„Sudija Lukić kaže da pozovete neki drugi dan“, preneo je reči sudije Lukića službenik na centrali ivanjičkog suda.

– Ne postoji zakonski osnov da bilo koji sud nalaže nekome da ispravlja sadržaj tužbe. Ne samo da to nije zakonski moguće, već se time priznaje da ta tužba nije bila dobra i da se time popravljaju greške u njoj, kazao je za Danas Vladimir Todorić, advokat Mirjane Milivojević.

Otkaz i pritisci na porodicu

Navodeći da je Radoš Milovanović, direktor lučanske fabrike, podnosio nekoliko tužbi protiv nje i njenog oca Milovana, Mirjana Milivojević kaže za Danas da je to njegov pokušaj da finansijski iscrpi i ućutka porodicu nastradalog radnika, koja duže od dve godine traži od državnih organa da utvrde odgovornost za tragediju u fabrici. „U decembru prošle godine dobila sam otkaz u jednoj privatnoj firmi u Lučanima, zato što je Radoš Milovanović vršio pritisak na vlasnike tog preduzeća sa kojima je u bliskim odnosima. Rečeno mi je da ih je zvao i tražio da mi daju otkaz što su oni, iako nevoljno, morali da urade. Kad sam dobila otkaz, zatvorio mi je sva vrata i nigde u Lučanima nisam mogla da se zaposlim. Očekivao je da dođem kod njega i da ga molim za posao u fabrici, a to mi je nudio tri meseca nakon smrti mog brata, tokom razgovora u njegovoj kancelariji o čemu postoji tonski snimak. To je strašan pritisak na našu porodicu samo zato što pokušavamo da se izborimo za istinu o tragediji u fabrici, svedoči za Danas Mirjana Milivojević.

Podrška direktoru i uvrede porodici

Suđenje Radošu Milovanoviću i još dvojici fabričkih rukovodilaca – Vladimiru Lončareviću i Tomu Stojiću, koji se sumnjiče da su odgovorni za tragediju od 14. juna 2017. godine, počelo je u ivanjičkom sudu 3. oktobra, ali je odloženo za 15. novembar, jer je Stojić ponudio tužiocu priznanje o krivici. Tada se ispred suda okupilo nekoliko stotina radnika lučanske fabrike kako bi „spontano“ podržali direktora Milovanovića, a neki od njih su vređali porodicu Milivojević.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.