“Stop nasilju u školama” - u četvrtak protest prosvetara i u gradovima na jugu

Izvor: JužneVesti.com, 30.Nov.2022, 15:38

“Stop nasilju u školama” - u četvrtak protest prosvetara i u gradovima na jugu

Za četvrtak, 1. decembar, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je obustavu nastave i protestna okupljanja u 47 mesta u Srbiji, a razlog je sve učestalije nasilje u školama. Sa zahtevom da najkasnije do polovine decembra počne pregovor o statusu službenog lica za prosvetne radnike, protesti su najavljeni i u Nišu, Vranju, Dimitrovgradu, Pirotu, Prokuplju i >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Aleksincu.

Kako je najavljeno iz USPRS, zbog niza primera nasilja u školama, nastave u četvrtak neće biti u oko 800 škola u Srbiji, a zahtevi prosvetara su “Stop nasilju u školama” i početak pregovora o statusu službenog lica za koji se zalažu već dve decenije.

Taj status bi podrazumevao i zaštitu nastavnika, ali i njihovu krivičnu odgovornost u slučaju da su oni vinovnici nasilja.

Od Ministarstva prosvete očekuju da pre svega prizna da postoji problem sa nasiljem u školama.

To je jedan otpor koji mi pružamo svemu onome što se u Srbiji dešava, a dešava se jedna potpuna nezainteresovanost za obrazovanje. To što je pre sedam dana na sastanku ministar izjavio da nasilje nije povećano, a vidimo šta se dešava. To je naš bunt i naš otpor. Nema časova 1. decembra - rekla je predsednica USPRS Jasna Janković.

Protestna okupljanja na jugu planirana su od 12 sati ispred Doma kulture u Aleksincu, odeljenja Ministarstva prosvete u Vranju, u centru Dimitrovgrada, na Trgu kralja Milana u Nišu, na Trgu ispred Doma kulture u Pirotu i Trgu topličkih junaka u Prokuplju.

Za sada, jedino je Gimnazija u Prokuplju najavila potpunu obustavu rada i đaci sutra neće imati časove, a na protestu će im se pridružiti Medicinska i Tehnička škola "15. maj", kao i Osnovne škole “Nikodije Stojanović Tatko” i “Milić Rakić Mirko”.

Štrajk je prijavljen policiji, upoznato je rukovodstvo škole i kolektiv je bio jednoglasan po ovom pitanju. Sve kolege su bile jednoglasne i složne u odluci da se nastava obustavi, a raduje me da su solidarni bili ne samo članovi našeg sindikata već i zaposleni koji nisu naši članovi. Svi su potpisali učešće na zakazanom skupu, đaci su obavešteni da sutra nemaju nastavu - kaže Branislav Rosić, profesor Gimnazije i predsednik Unije sindikata u Prokuplju.

Neki školski sindikati su najavili da će se drugačije organizovati, jer nisu spremni za ovakvu vrstu iskazivanja nezadovoljstva i podrške kolegama koje su doživele nasilje od svojih đaka.

Podsetimo, u Pčinjskom okrugu su u poslednjih mesec dana prijavljena 4 slučaja vršnjačkog nasilja, a prethodnog dana i u niškoj Gimnaziji “9. maj”.

Kako je u utorak, 29. novembra, saopšteno iz Ministarstva prosvete, zasedala je i Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja, a do 20. decembra će predložiti izmene i dopune postojećih zakona i podzakonskih akata sa ciljem poboljšanja zaštite učenika i zaposlenih od nasilja.

Sa druge strane, ministar prosvete Branko Ružić je nedavno rekao da nema ekstremne situacije u školama što se tiče nasilja i da su procedure u borbi protiv nasilja dovedene do savršenstva.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pokret SRCE podržao za sutra najavljeni protest prosvetnih radnika

Izvor: Danas, 30.Nov.2022

Pokret na čijem je čelu Zdravko Ponoš, pozvao je Ministarstvo prosvete da preduzme „hitne mere za smanjenje nasilja u školama“ posle sve učestalijih slučajeva vršnjačkog i nasilja djaka nad nastavnicima. „Protest prosvetnih radnika koji će biti održan 1. decembra širom Srbije, poruka...

Nastavak na Danas...

Narodna stranka traži status službenog lica za prosvetne radnike

Izvor: Beta, 01.Dec.2022, 15:07

Narodna stranka podržala je danas proteste prosvetnih radnika zbog povećanog nasilja u školama i ocenila da oni moraju da budu zaštićeni i poštovani."Nastavnicima i profesorima potrebno je vratiti dostojanstvo i autoritet. Dogadjaji u školama u prethodnih nekoliko nedelja pokazali su da prosvetni...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.