Stari recepti juga Srbije: Vreme je za domaće punjene paprike

Izvor: JuznaSrbija.info, 17.Jun.2018, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari recepti juga Srbije: Vreme je za domaće punjene paprike

Kako cena parike pada, danas pripremamo mlade punjene paprike sa mesom koje nije potrebno kuvati, već ih samo peći u rerni.

Napomena: Mlade paprike spremju se u rerni bez kuvanja

Potrebno je:

12-14 svežih paprika

600 g mlevenog mesa, mešanog

50 g dimljene slanine

1 veća glavica crnog luka

1-2 čena belog luka

2 kom šargarepe (nije obavezno)

50 g celera

150 g pirinča
>> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << />
po ukusu soli

po ukusu mlevenog bibera

1 kašika suvog biljnog začina

1 kašika aleve paprike

1 dl ulja

malo peršuna

1-2 kašike brašna

šolja kuvanog paradajza

Priprema:

Paprike oprati i izvaditi im seme sa peteljkom. Pirinač očistiti i oprati u nekoliko voda, mešajući da se ispere skrob i voda bude bistra.

Na ulju proprziti sitno naseckanu dimljenu slaninu, pa staklasto propržiti sitno iseckan crni luk, istisnut iz prese beli luk, dodati narendanu šargarepu i celer, pa dinstati još 5 minuta.

Dodati mleveno meso, izjednaciti masu i prziti, dodavsi so i biber. Pri kraju prženja (oko 7-8 minuta) dodati suvi začin, alevu papriku i oceđen pirinač.

Isključiti plotnu i na još toploj malo propržiti, mešajući da se pirinač ne zalepi na dno šerpe. Kad se masa prohladi, puniti izdubljene paprike, ali ne puniti do vrha, jer će pirinač kuvanjem nabubriti.

Otvore paprika zatvoriti komadom svežeg paradajza, a mogu se zatvoriti i komadima sveže paprike (može i kolutovima krompira). Paprike ređati u tepsiju, grnč ili odgovarajuću posudu koju će te poklopiti u toku prvog dela pečenja. Naliti do pola vodom.

Pri kraju prvog dela pečenja u reni oko 40 minuta na 180 stepeni , pripremiti paradajz sos za paprike: zagrejati malo ulja, pa na njemu propržiti brašno, mešajući da ne izgori.

Preliti kuvanim paradaizom i doliti malo vode, da se dobije redak sos, a zatim i prstohvat seckanog peršuna. Z

Začiniti solju, začinom, biberom i dodati šećer, da se dobije slatko-kiseli sos.

Sosom preliti paprike, pustiti da se zapeče i 15-20 minuta na 180 stepeni.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.