Izvor: JuznaSrbija.info, 29.Nov.2020, 15:40
Stari recepti juga Srbije: Pikantna čorba od povrća i grašak sa mirođijom
Božićni post je počeo. Danas pripremamo ukusnu, pikantnu čorbu (krem ili ređu) od povrća i gust grašak sa mirođijom.
Potrebno za čorbu:
2 veća praziluka
1 crvein luk
1 tikvica
1 celer
4-5 šaragrepe
4-5 krompira
beli luk u prahu, ljuta paprika
đumbir u prahu, jedna kašičica
biber
malo ulja, so , prezle
Priprema
Povrđe >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << očistiti, sve iseći na krupnije komade i staviti da se kuva sa začinima i malo ulja.
Kada je kuvano (oko 40-50 minuta), malo prohladiti i ručno ispasirati, ne mora da bude savršeno ispasirano. Može i štapnim mikserom. Dodati šaku prezli, promešati i vratiti na šporet da se kuva još 5 minuta.
Služiti sa limunom i peršunom
Potrebno za grašak
500 gr graška
jedan crni luk
mirođija, jedna veza ili kašika suve
so
biber
kašičica šećera
supen kašika kukuruznog brašna
Priprema
Luk sitno iseckati, propržiti na ulju, dodati 600 ml vode, grašak, začine, šećer i kuvati dok ne omekša.
Povremno doliti sa malo vruće vode.
Posoliti pri kraju.
U pola šolje vode umutiti kašiku kukuruznog brašna i sipati u grašak.
Kuvati još par minuta, dok se ne zgusne. . .
Dodati još malo mirođije, po ukusu..
Prijatno!
Nastavak na JuznaSrbija.info...