Izvor: JuznaSrbija.info, 13.Feb.2021, 16:09
Stari recepti juga Srbije: Kiseli kupus sa kolenicom i slaninom
Danas pripremamo jako zimsko jelo, kiseli kupus sa suvim mesom (kolenica, slanina, rebra...), omiljen specijalitet koji mnogi nazivanu i "svadbarski kupus", a u zapadnoj Srbiji "prokole".
Potrebno je :
3 kg kiselog kupusa
jedna dimljena kolenica (kolenicu neka vam mesar isče na drva-tri dela
200-300 gr dimljene slanine
3 glavice crnog luka,
4 crvene suve paprike,
crni biber u zrnu, glavica belog luka, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << aleva ljuta paprika
Priprea
Kupus oprati u dve vode, odbaciti spoljašnje listove i svaku glavicu preseći na osmine.
Koren kupusa odstraniti i svaku osminu preseći na tri dela.
Meso i ostale sastojke iseći na veće komade.
Povrće sitno iseckati
Slagati u lonac red kupusa, red mesa, red povrća
Naliti sa vodom da ogrezennj.
Na kraju poklopiti sa liskom kupusa
Kada proključa, temperaturu smanjiti i lagano kuvati (krčkati) poluotvoreno nekoliko sati, najbolje u zemljanom loncu.
Povremno nalivati sa vodom.
Kuva se oko 3 sata..
Uživajte!
Nastavak na JuznaSrbija.info...