Stari Pirot u istorijskoj štampi dostupan na internetu

Izvor: JužneVesti.com, 29.Avg.2019, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari Pirot u istorijskoj štampi dostupan na internetu

Gde su išli pirotski učenici na ekskurziju 1909. godine, kako je izgledao prvi oglas za gumene opanke ili ko su bili zanatlije s početka 20. veka, ali i još 250 članaka o Pirotu koji su objavljeni u 19. i u prvoj polovini 20. veka, sakupljeni su i od sada su dostupni na internetu.

U člancima dominiraju tekstovi o Pirotskom ćilimu i ćilimarstvu, kačkavalju i Piroćancima, ali i mnoge druge interesantne informacije koje daju živopisnu sliku grada.

Internet prezentacija >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Stari Pirot u istorijskoj štampi zajednički su realizovali Univerzitetska biblioteka Beograd i Grad Pirot, a zamenik upravnika biblioteke Adam Sofronijević kaže da je Pirot jedan od prvih gradova čije je kulturno nasleđe istorijske štampe objedinjeno i prezentovano na ovaj način.

Dosledno sprovodimo digitalizaciju kulturnog nasleđa Srbije po najvišim svetskim standardima. Mogućnost da se izradi ovaj portal je rezultat ovakvog višegodišnjeg opredeljenja - rekao je Sofronijević.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da će se nastaviti sa akcijama koje dooprinose očuvanju kulturnog nasleđa.

Srećni smo što ovaj portal postoji i nadamo se da ćemo ovakvim malim akcijama sa kvalitetnim partnerima kakva je Univerzitetska biblioteka iz Beograda dati zbirno veliki doprinos unapređenju kulturnog života - rekao je Vasić.

Portalu je dostupan ovde i ovde, a materijal se može slobodno preuzimati i koristiti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.