Izvor: JUGpress.com, 23.Jul.2019, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sve možete da radite u Veneciji sa ograničenim budžetom

VENECIJA

(P)

Jedno je sigurno – Venecija spada u grupu najskupljih gradova u Evropi. Istinu govoreći, to i ne iznenađuje kada se u obzir uzme sve ono što ona pruža. Počev od eksluzivnih restorana i barova, preko vožnje gondolom, pa sve do ulaznica za neke od njenih najvećih atrakcija, gotovo da ne možete da pomislite na put u Veneciju a da se ne zapitate kako ćete sve to otplatiti.

Na iznenađenje mnogih, u Veneciji ipak postoje stvari koje nisu preskupe >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << dok za neke ne morate dati ni jedan jedini evro. One vam itekako mogu pružiti podjednako uživanje u svemu što ovaj italijanski grad pruža. Na kraju krajeva, možemo slobodno reći da putovanje u Veneciju ne mora nužno značiti grčevito držanje za novčanik.

Verovali ili ne, neke od najvećih atrakcija Venecije su potpuno besplatne. Tako se, na primer, ulazak u Baziliku Svetog Marka na glavnom trgu uopšte ne naplaćuje dok ulaz u Zlatnu Palatu košta svega 2€. Oba zdanja važe za najvelelepnije građevine u Severnoj Italiji a njihova istorija datira vekovima u prošlost, zbog čega predstavljaju spomenike od izuzetnog kulturnog značaja. Bazilika Sv. Marka sagrađena je 828.godine a za nju su korišćeni najfiniji materijali, poput mermera uvezenog iz Sirije, Egipta i Palestine dok je njena unutrašnjost ukrašena zlatnim mozaikom koji se prostire na preko 8500 kvadratnih metara.

Bazilika Frari (Santa Maria Gloriosa dei Frari) takođe spada u veličanstvena zdanja grada i nalazi se u samom centru Venecije. Ova ogromna crkva, koja se često naziva samo “Frari” dominantna je građevina u čitavoj četvrti San Polo a njena spoljašnjost predstavlja jedan od blistavih primera gotske arhitekture. Unutra se nalaze neki od najboljih radova Ticijana, Donatela, i mnogih drugih genijalnih umetnika. Ulaz u nju se naplaćuje svega 3€.

Venecija je sama po sebi plutajuće remek-delo pa se često savetuje da se jednostavno prepustite lutanju po njenim bezbrojnim ulicama gde se možete diviti lepotama grada potpuno besplatno. Mnoge galerije, poput galerije Trageto (Traghetto) i Salicada (La Salizada) takođe ne naplaćuju ulaz a predstavljaju dom nekim od najvećih dela savremena italijanske umetnosti.

Iako su gondole uvek prva asocijacija na Veneciju, svi smo svesni da samo pola sata vožnje ovim prevoznim sredstvom može da košta i do 60€ a neke duže čak i 80€. Jeftinija alternativa gondoli su takozvani vaporettos tj. Vodeni autobusi, koji se mogu posmatrati kao neke vrsta javnog gradskog prevoza u Veneciji. U njima možete imati turu obilaska po višestruko nižoj ceni nego što je to slučaj sa gondolom.

Ovi “autobusi” mogu vas prevesti i do venecijanskog Lida (Lido di Venezia) na kojem se nalaze i najlepše plaže u ovom delu Italije. Lido je zapravo ostrvo dugačko 11 kilometara i peščane plaže se nalaze čitavom njegovom dužinom. Ono što je bitno znati jeste da je obala Lida izdeljena na privatne i javne plaže. Dok privatne plaže pripadaju hotelima ili letovalištima gde morate platiti ležaljku, javne plaže su potpuno besplatne i odlična su alternativa za one koji žele da pripaze na budžet. Po pitanju onoga što pružaju, javne plaže ne zaostaju za privatnim ni u jednom pogledu osim što je potrebno da ponesete svoje rekvizite, poput suncobrana, peškira, i tako dalje. Osim plaža, Lido je proslavljen i po Filmskom Festivalu koji se održava svakog septembra a ukoliko baš tada putujete u Veneciju, nikako ne smete propustiti ovaj događaj.

Na kraju, nijedno putovanje u Italiju nije zaista potpuno ukoliko se ne počastite nekim od njihovih mnogobrojnih specijaliteta. Restorani u Veneciju su za nijansu skuplji nego bilo gde u zemlji ali ne očajavajte jer i za to postoji rešenje. Osteria alla Staffa, Pasticeria Puppa, Antica Adelaide i Cantina do Mori su fantastični restorani koji služe pastu i morske plodove a cene su i više nego pristojne. Čak i ako se odlučite da date malo više novca u nekom ekskluzivnijem restoranu, postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju a koje mogu da uđu u cenu obroka. Na primer, u mnogim restoranima se sama usluga naplaćuje pored cene za samo jelo a neretko će zavisiti i od mesta u restoranu gde sedite – na tremu, u sali, i tako dalje.

Očigledno je da Venecija i pored svojih pozamašnih cena ipak može da pruži mnogo toga i turistima koji žele da vode računa o svom budžetu. Bilo da se radi o restoranima, muzejima, ili ostalim znamenitostima ovog šarmantnog grada, evidentno je da će Venecija pružiti dovoljno zanimacija za svaki džep.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.