Sremčeva nagrada romanu Ništa lakše od umiranja Elvedina Nezirovića

Izvor: JužneVesti.com, 28.Okt.2020, 16:47

Sremčeva nagrada romanu "Ništa lakše od umiranja" Elvedina Nezirovića

Prošle godine je prema oceni žirija najbolja prozna knjiga i dobitnik nagrade "Stevan Sremac" roman Ništa lakše od umiranja bosansko-hercegovačkog književnika i novinara Elvedina Nezirovića. Žiri kaže da ovaj roman drži pažnju i otvara pitanja koja ne gube aktuelnost, a nagrada će autoru biti dodeljena u novembru.

Ovogodišnji žiri niške Sremčeve nagrade činili su Jasmina Ahmetagić, Vule Žurić i Dejan Milutinović, a navode da su dva glasa presudila da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Nezirović dobije nagradu za najbolju proznu knjigu u 2019. godini.

"Ništa lakše od umiranja" je roman koji tematizuje poslednji rat iz pomalo iskošene persektive, preispitujući korene i manifestacije zla, te raspone mogućeg i nužnog odgovora pojedinca i kolektiva. Motivaciono dobro zasnovan, jezički precizan, roman drži pažnju i otvara pitanja koja ne gube aktuelnost - navodi žiri.

U konkurenciji je ove godine bilo 46 proznih knjiga, a 6 u užem izboru za priznanje.

Jovica Aćin PILOT TRAMVAJA (Laguna), Miloš Latinović ETAPE NOĆI (Vulkan izdavaštvo), Miodrag Majić DECA ZLA (Vulkan izdavaštvo), Jadranka Milenković SOBA 427 (Arete), Elvedin Nezirović NIŠTA LAKŠE OD UMIRANJA (Laguna), Siniša Soćanin UBISVET (Laguna).

Nagradu dodeljuje Niški kulturni centar, odnosno Grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture, a čine je plaketa i novac. Neziroviću će biti uručena tokom manifestacije "Dani Stevana Sremca" koja se tradicionalno održava u novembru.

Elvedin Nezirović je rođen u Mostaru 1976. godine, bosansko-hercegovački je književnik i novinar, član Društva pisaca BiH i PEN centra.

Nagrađeni roman Ništa lakše od umiranja je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu, kao i za priznanje Evropske unije za književnost. Nosilac je nekoliko književnih nagrada, među kojima se izdvaja priznanje "Mimar mira" za ukupan doprinos izgradnji mira, suživota i međunacionalnog poverenja u postratnom periodu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Nagrada Stevan Sremac za najbolju proznu knjigu Elvedinu Neziroviću

Izvor: JuznaSrbija.info, 29.Okt.2020, 10:38

Nagrada „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2019. godini viće dodeljena Elvedinu Neziroviću za roman „Ništa lakše od umiranja“ u izdanju „Lagune“ iz Beograda...Na završnoj sednici žirija za dodelu Nagrade „Stevan Sremac“ održanoj u Nišu 27. oktobra 2020. godine, žiri...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.