Slučaj Blagotić: Sudovi poništili privremenu meru vraćanja na posao, on ne odustaje

Izvor: JužneVesti.com, 10.Sep.2019, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Blagotić: Sudovi poništili privremenu meru vraćanja na posao, on ne odustaje

Tri meseca nakon prvog rešenja kojim bi nezakonito penzionisani inspektor Nebojša Blagotić, trebalo da bude vraćen na posao, ovo rešenje je ukinuto. Sud je dva puta odbijao žalbe Državnog pravobranilaštva koje zastupa MUP, ali je ovog puta rešenje ukinuto na preporuku Apelacionog suda i to zbog, kako kaže Blagotić, navodne greške u imenu “stranaka u postupku”.

Rešenje Apelacionog sudaNiški inspektor kaže da se on u zvaničnim spisima obraćo Ministarstvu unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << poslova Republike Srbije, a da je sud sada, posle procesa koji traje skoro 5 godina, utvrdio da organi uprave, što MUP jeste, nemaju pravni subjektivitet.

Naime, republički organ uprave koristi pravni subjektivitet države, koja se označava kao stranka u postupku, a kako prvostepeni sud nije o tome vodio računa učinena je bitna povreda postupka iz čl. 374. st. 2. tač. 9. ZPP - piše u rešenju Apelacionog suda.

Iako je Apelacioni, piše u istom rešenju, Višem sudu naložio da “otkloni povredu postupka”, Viši je ipak odluku o privremenom vražanju na posao ukinuo.

Advokat koji zastupa inspektora Blagotića, Marko Krstić uložio je žalbu, a ove poteze sudija definiše kao “volšebno rešenje”.

Oni su našli volšebno rešnje da protiv rešenja, protiv koga inače nije dozvoljena žalba, smo došli u poziciju da se ukida po nekim opštim pravilima. Kada se donese privremena mera, u suštini postoji pravo žalbe, ali poseban propis prema Zakonu o zaštiti uzbunjivača kaže da nemaš pravo žalbe. Da bi je ukinuo možeš po opštim procesnim pravilima Zakona o izvršenju i obezbeđenju ali samo iz taksativno pobrojanih razloga - kaže Krstić.

Deo žalbe

On je u žalbi naveo svih 6 razloga za ukidanje privremene mere, ali nijedan se ne odnosi na pravni subjektivitet učesnika u postupku, što je slučaj sa Blagotićevom privremenom merom.

Pošto je podneta žalba, rešenje o ukidanju nije pravosnažno, pa Blagotić i dalje traži od MUP-a da ga vrati na posao dok se ćitav postupak ne okonča.

Zahtev Blagotića

Zatražio sam od Osnovnog suda da me urgentno vrati naposao, jer su oni ti koji treba da sprovedu rešenje o privremenoj meri do kraja ukoliko MUP to odbija. Zatražio sam i da novčano kazne MUP i Direkciju policije jer nisu sproveli privremenu meru - zaključuje Blagotić.

Na novinarska pitanja o rešenjima Upravnog suda koji je utvrdio da je Blagotić protivzakonito smenjen, o krivičnim prijavama koje je ovaj inspektor podnosio protiv direktora policije Vladimira Rebića, iz policije nisu odgovorili.

Jedino su napisali da je poslednjom odlukom Višeg suda privremena mera vraćanja na posao ukinuta.

Rešenjem Višeg suda u Nišu od 2. septembra 2019. godine ukinuta je privremena mera vraćanja imenovanog u radni odnos, na šta je dato pravo žalbe Apelacionom sudu u Nišu. Ova odluka usledila je nakon rešenja Apelacionog suda u Nišu, a po žalbi Ministarstva unutrašnjih poslova na rešenje Višeg suda u Nišu - kratko su odgovorili iz MUP-a.

Podsetimo, prvu odluku suda kojom se Blagotić privremeno vraća na posao sud je doneo 4. juna.

Blagotić je bio inspektor Kriminalističke policije u sektoru Privrednog kriminala, a bez svog zahteva i znanja dobio je rešenje o prevremenom penzionisanju 7. oktobra 2015. godine, dan nakon što je tadašnjem direktoru policije Miloradu Veljoviću referisao o slučaju na kojem je radio. Svojevremeno je, gostujući u emisiji “15 minuta” rekao da je direktoru jednog preduzeća u Nišu u zloupotrebama, koje je istraživao kao inspektor, pomagao i jedan od aktuelnih većnika Grada Niša koji je član Srpske napredne stranke.

Nakon dve godine to rešenje poništio je Upravni sud, a tu presudu je prihvatila i Žalbena komisija Vlade Srbije.

Međutim, ne obazirući se na presudu Upravnog suda i odluku Žalbene komisije, direktor policije je Blagotića ponovo penzionisao u decembru 2017. godine. Skoro identična situacija se desila i 2018. godine, Blagotić se ponovo žalio i taj proces traje.

Reč je o inspektoru koji je bio jedan od najbolje ocenjenih u niškoj Policijskoj upravi i koji je vodio neke od najvećih istraga malverzacija i zloupotreba u privrednom kriminalu, a posebno se istakao u hapšenju "naftne mafije" 2013. godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.