Izvor: JUGpress.com, 15.Jun.2019, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštini predloženo da zakonom zabrani roštilj na ćumur ali dokazi o štetnosti nisu objavljeni

BEOGRAD-LESKOVAC

Skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu stigla je predstavka doktora Ivana Nikolića iz Beograda koji traži da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u registrovanim ugostiteljskim objektima i da se oni zamene električnim ili roštiljem na gas, zbog , kako se navodi ,sve češće pojave tumora debelog creva.

Mediji već dva dana rabe ovu vest ali niko nije objavio koje dokaze i istraživanja je rečeni doktor priložio uz ovu predstavku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
Ćumur se dobija sagorevanjem različitog vrsta drveta na specijalan način.

Veliki broj ćumurana je i na obroncima planine Kukavica, stanovnici sela na ovoj planini u specijlno iskopanim rupama proizvode ćumur od ostatka posečenog i dobro isušenog drveća.

Inače, pravi majstori roštilja kažu da bez ćumura nema ni dobre pljeskavice.

Zanimljivo je da niko do sada nije upozorio na , često, sumnjiv kvalitet mesa koji jedemo, i koje je puno aditiva i drugih susptanci ali se zato “krivica” našla u ćumuru.

Sam termin ćumur predstavlja tursku reč koja ima znacenje drveni ugalj. Ćumur se definiše kao gorivo koje predstavlja mešavinu organskih spojeva, od kojih ugljenik zauzima cak 90%. Nastaje razgradnjom različith vrsta drveta.

Pre svega ćumur je poznat po tome što daje toplotu uz veoma malo dima i plamena. Pored toga upotrebljava se i za izradu plinskih maski, filtera za prečišcavanje vode, izradu zubnih pasta, olovaka, a veliku primenu ima i u medicini.

Ćumur se koristi od davnina, a prvi tragovi ovog goriva potiču još od pre 30 hiljada godina kada se njime crtalo po zidovima pećine. Najveću primenu ćumur je imao tokom 18-og veka i to uglavnom kao sirovina.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Da li Srbi mogu BEZ ROŠTILJA? Lekar preporučuje ZABRANU korišćenja roštilja na ćumur, a ovo su reakcije naših građana (VIDEO)

Izvor: Blic, 16.Jun.2019, 09:21

Skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu stigla je predstavka doktora Ivana Nikolića iz Beograda koji traži da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u registrovanim ugostiteljskim objektima i da se oni zamene električnim ili roštiljem na gas, zbog sve češće pojave tumora debelog creva....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.