Simpozijum Klinike za psihijatriju o nasilju u porodici

Izvor: JUGpress.com, 25.Nov.2018, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simpozijum Klinike za psihijatriju o nasilju u porodici

NIŠ

Svaka četvrta žena u Srbiji pretrpela je nasilje u porodici. Prema poslednjem istraživanju  Svetske zdravstvene organizacije od svih  oblika nasilja  95 % žena su žrtve nasilja u porodici, dok je 5 % muškaraca,  rečeno je na prvom Simpozijumu Klinike za psihijatriju KC Niš koji je održan na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu pod nazivom “Nasilje u porodici – multidisciplinarni pristup.

Podaci o nasilju u porodici u Srbiji su poražavajući, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je ovom problemu potrebno pristupiti multidimenzionalno, a  nasilje u porodici je problem u čije rešavanje treba da se uključuju psihijatri, policija i službe socijalnog rada.

O tome kako sprečiti nasilje nad ženama govorili su psihijari iz Niša, Leskovca, Kragujevca, Beograda i Novog Sada. Simpozijumu su prisustvovali i predstavnici policije, Centra za socijalni rad, Sigurne kuće i drugih socijalnih službi, psiholozi .

Nasilje se javlja u različitim sredinana, rasnim i etničkim grupama.

Nasilnici su pretežno muškarci i osobe koje imaju neki tip poremećaja ličnosti, kaže dr Violeta Slavković, specijalista psihijatrije.

“Kada se radi o profilima nasilnika i žrtava potrebno je istaći da postoje određena pravila, ali sa druge strane postoji i udnosu na pol. Bez obzira na sve to može se reći da postoji neki univerzalni karakterološki tip. Među žrtvama su uglavnom osobe ženskog pola, u 95 odsto slučajeva, dok je samo pet odsto osoba muškog pola”, kaže dr Slavković.

Ona dodaje da su žene koje trpe nasilje uglavnom tihe i mirne, ne otvaraju se previše, ne pričaju o svojim problemima, ne žale se drugima, trpe svoju muku, negiraju problem i ne javljaju se stručnjacima za pomoć.

“Muškarci kao nasilnici služe se uglavnom fizičkim nasiljem, često je to i seksualno i psihičko nasilje, dok žene kao nasilnici imaju neke druge, svoje, tehnike. One znaju da su fizički slabije od muškaraca i zato koriste ono u čemu su najbolje, a to je manipulacija, i to rade, često, koristeći i decu. Žene nasilnice brzo ovladaju i savremenom tehnikom i prate svoju žrtvu preko društvenih mreža, ili na neki drugi način.”, kaže Slavković.

“Tema je vrlo aktuelna i mi se svakodnevno sa njom srećemo, ali je ona i multidimenzionalna i njenom rešavanju je potreban pristup različitih službi, pa i celokupne društvene zajednice kako bi se nasilje sprečilo”, kaže docent dr Suzana Tošić Golubović, v.d. direktora Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Niš.

“Profil žrtve je upravo je osoba koja je na neki način , psihološki, ekonomski, emocijonalno  ili neki drugi način zavisna od svog , recimo, bračnog druga, odnosno potencionalnog nasilnika, tako da dozvoljava sve to što joj se dešava. Uvek ima opravdanje poput “ tu su deca”, šta će reći ljudi”, jer nasilje je kod nas još uvek tabu tema”, kaže Golubović.

Simpozijum je organizovala Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Niš, a prvi put su se u Nišu okupili stručnjaci iz cele zemlje koji će govoriti o ovoj temi.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.