Izvor: JužneVesti.com, 02.Dec.2019, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senke nad Balkanom i spletke po Srbiji

Gledam ovu seriju „Senke nad Balkanom“ i jedna stvar mi nije jasna. Zašto je vlast bila toliko protiv te serije, da je morala da „nestane“ sa našeg prava da znamo sve? Da nije zbog toga što pretplatu za nacionalni servis plaćamo preko računa za struju, pa ne žele da se bilo kakve senke pojave u toj našoj RTSvetlosti koja nam prikazuje #zlatnodoba, ili možda nešto drugo? Kakve su to sličnosti i razlike između serije i stvarnog života u Srbiji, da je morala da ode u „ilegalu“, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << čak do tog Luksemburga, kako svakako misli prosečni glasač hroničnog bolesnika. I ne samo da je morala da bude sklonjena sa nacionalne frekvencije, već je vlast po svom dobrom, kineskom običaju, morala da napravi i lošu kopiju, koja ide naravno preko ružičaste televizije. Razumem zašto su pravili svoje kopije Kesića, Ivanovića i Olje, ali šta ih to toliko „žulja“ u ovoj seriji, stvarno mi nije jasno.

Pa, hajde da „popravimo“ seriju da ne iritira naše napredno rukovodstvo na čelu sa hroničnim bolesnikom. One „bezobrazne“ serije se obično označavaju sa PG (parental guidance), tako da ćemo i mi morati da uvedemo oznake uz VČĆ (PDR, LŽV, LPV i IDT) za sve one scene i delove u kojima eksplicitni sadržaj može da uznemiri ovu vlast. I da, što se tiče ovih skraćenica, nije to ono što ste pomislili. LŽV su Laži Žute Vlasti. PDR je Pazi Dokle Radiš. LPV je Loša Prethodna Vlast, a IDT je naravno Idijot. I to su legitimna upozorenja. Ali da krenemo redom. Prvo se proverava da slučajno negde nema onog Sovilja kako bi hronični bolesnik mogao opušteno da gleda devet televizora, a da mu ne skoči pritisak. Kad se to proveri, i serija obeleži kao bezbedna od atentata mobilnim telefonom, može da se krene u ostale analize koje treba odraditi. Kako se ovde radi o istoriji Srbije, mora da postoji obavezno oznaka VČĆ LŽV, jer može slučajno da se desi da neko u seriji pomene da, na primer, Danilo Kiš nikada nije plagirao doktorat, jer ga nije ni imao, pa da hroničnom bolesniku opet preskoči čuka.

Sovilja nema, ali zato imamo neka čudna poređenja i insinuacije, da u Srbiji država organizuje i upravlja trgovinom narkotika i da pri tome pravi „dilove“ sa nekim južnjacima, nekakvim sumnjivim Makedoncima i Crnogorcima, koji im pomažu oko proizvodnje i distribucije. Proverom scenarija i uvidom u radni materijal, može se videti da tu nema sličnosti, jer ova vlast ne podržava proizvodnju i distribuciju narkotika na jugu, te da to pogotovo ne radi sa Makedoncima i Crnogorcima. Činjenica je da je farma Jovanjica na severu Srbije, kod Stare Pazove, a da Predrag Koluvija nije ni Makedonac, ni Crnogorac. Tako da svaka sličnost tu prestaje. Sem par sitnica. Predrag ima ipak firmu u Makedoniji, koja je registrovana na istoj adresi kao i njegova farma Jovanjica. Ali to je čista slučajnost. Ako ne verujete, tu je poligraf. Za svaki slučaj, ovde ćemo ipak staviti oznaku VČĆ LPV, zato što može da se desi, da kad se završi ova serija, ipak ispadne da je bilo više sličnosti nego razlika.

Serija se dosta bavi i problemom korupcije u vlasti, sve pod paravanom progresa, napretka i stabilnosti, ono brže, jače, bolje, ma šta to značilo. Ovaj deo u startu moramo da obeležimo sa VČĆ IDT, jer ovakvo plagiranje stvarnosti od strane scenariste serije je stvarno čist atentat na duševno i mentalno zdravlje našeg hroničnog bolesnika. Mislim, stvarno, da neko u seriji napiše da vlast planira rušenje celog jednog naselja, u kome žive, pogađate, „pacovi, narkomani i zmije“ da bi se napravile moderne zgrade, kule i gradovi, je neprimereno. I predstavlja čist plagijat. Zato i moramo da sačekamo da kompletni IDT podnesu zahtev za povraćaj autorskih prava nad tim delom scenarija. Znam barem jednog kompletnog IDT kojem će to biti mala satisfakcija za oduzimanje autorskih prava nad plagiranim doktoratom. Zato oznaka VČĆ IDT mora da ostane do kraja serije.

Insistiranje na razvratu i nemoralu u vrhu vlasti je nešto što stvarno može da uznemiri svakog nevinog naprednog gledaoca, jer je stvarno nemoguće da se ne primeti sličnost između, recimo procedura zapošljavanja u Ministarstvu inostranih poslova i organizaciji izbora za Mis. Da se nađe sličnost ili da se nađe razlika u tim procedurama? Nešto sam se zbunio ovde. Ne mogu da nađem skoro nikakve razlike. Ili sličnosti. U svakom slučaju, uznemirenje koje prosečan napredni gledalac može da oseti gledajući ovakav Povratak u #BudućnostSrbije može da predstavlja ozbiljnu pretnju. Ovde mora obavezno da stoji VČĆ PDR.

Eto, opravio sam. Šta reći na kraju? Dok ceo svet napreduje i serija se uveliko bindžuje, dotle se ovaj naš napredni polusvet, u skladu sa svojim navikama, više bavi onim svojim standardnim budženjem i oblaganjem mušemama #zlatnodoba. Šta vi birate? Bindžovanje ili budženje? Jer je sve #stvarizbora. Pa i #bojkot.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.