Savez samostalnih sindikata Niša: Vratimo potpisivanje kolektivnih ugovora o radu

Izvor: JUGpress.com, 26.Dec.2018, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savez samostalnih sindikata Niša: Vratimo potpisivanje kolektivnih ugovora o radu

NIŠ

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, minimalna potrošačka korpa košta 36.646 dinara, dok minimalac iznosi oko 27.000 dinara, što je trenutno razlika od gotovo 10.000 dinara – čulo se između ostalog na sastanku Saveza samostalnih sidnikata Niša kome je prisustvovao i Ljubisav Orbović, predsednik SSSS-a.

 “Nismo u potpunosti zadovoljni ni ovogodišnjim povećanjem minimalne zarade, jer smo mi tražili povećanje od 10 odsto, a dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << smo manje, ali ipak je i to pomak. Za poslednje tri godine, uspeli smo da se izborimo da se minimalna zarada poveća za ukupno 28 odsto”, rekao je Orbović i dodao da je nezadovolja time što Vlada Srbije nije uvažila sindikalni zahtev da se ukine zakon o umanjenju zarada u svim delatnostima”

Sindikat, poslodavci i Vlada Srbije dogovorili su se da u narednom periodu minimalna mesečna zarada sukcesivno dostigne nivo minimalne potrošačke korpe.

“Jedan od razloga za disproporciju u visini plata javnog i privatnog proizvodnog sektora, na štetu ovog drugog, to što je država potpisivala sa stranim investitorima takve ugovore, koji im omogućavaju da isplaćuju proizvodnim radnicima limitirane plate uglavnom po formuli “20 odsto više od minimalca”. Drugi razlog zbog kojeg je ova disproporcija uočljiva jeste i to što deo vlasnika privatnih firmi razliku iznad minimalca isplaćuje radniku “na ruke”, kazao je Orbović i dodao:

“Rešenje je u tome da se vratimo potpisivanju kolektivnih ugovora na nivou granskih sindikata. Ne smatram da su plate u javnom sektoru visoke, već je problem što su u realnom, proizvodnom sektoru niske”.

Status zaposlenih može da se popravi i organizovanjem sindikata u fabrikama, a u Nišu je nedavno učinjeno to u kompaniji “Leoni”.

“Posle više godina bezuspešnih pokušaja da formiramo sindikalnu organizaciju u nekoj od stranih kompanija, konačno smo uspeli. Pritom, nismo naišli ni na kakvu opstrukciju poslodavca i nadam se da ćemo to učiniti i u drugim kompanijama”, rekla je Olivera Bobić, predsednica SSS grada Niša.

Ona je dodala i da već pola godine pregovaraju sa lokalnom samoupravom o kolektivnim ugovorima u komunalnim delatnostima.

“To nam je važno zbog utvrđivanja kriterijuma za eventualne tehnološke viškove, kojih do sada, doduše, nije bilo. Očekuju se tehnološki viškovi u školama, tu postoje kolektivni ugovori, ali nama je važno da se pronađe rešenje koje će biti pravedno za zaposlene. Takođe, Socijalno-ekonomski savet, koji se sastao tek nekoliko puta za sedam-osam godina, mora da oživi. Gradski funkcioneri treba da razgovaraju sa sindikalcima i čuju šta muči zaposlene”, ističe Olivera Bobić.

Orbović je rekao da će Zakon o agencijskom zapošljavanju radnike  staviti u loš položaj. Tokom avne rasprave o nacrtu ovog zakona nije prihvaćen predlog sindikata da samo 10 odsto zaposlenih u firmi može da angažuje agencija, a da za ostale mora da se traži odobrenje Ministarstva rada.

“Ovo je jedan vrlo neprijatan zakon koji radnika postavlja kao robu, gde ga poslodavac iznajmljuje gde i kad mu je potrebno” rekao je Orbović koji je dodao da zbog toga što se procenat tako angažovanih radnika povećava, verovatno neće prihvatiti usvajanje ovakvog zakona.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.