Šarčević najavio smenu direktora škola po Srbiji, među njima i Leskovac

Izvor: juGmedia, 06.Okt.2018, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević najavio smenu direktora škola po Srbiji, među njima i Leskovac

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je smenjivanje direktora više od 30 osnovnih i srednjih škola u Srbiji zbog nepotizma, primanja mita i skrivanja imovine, među kojima su i škole iz Leskovca.

Pored Leskovca, Šarčević je u izjavi za Večernje novosti rekao da će na osnovu preporuke Agencije za borbu protiv korupcije biti smenjeno više direktora osnovnih i srednjih škola, ali i predškolskih ustanova i visokih škola iz Niša, Pirota, Vršca, Prokuplja >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << , Novog Pazara, Zaječara, Bujanovca i drugih gradova i sela iz svih delova Srbije, prenosi b92.

„Preporuke Agencije se već primenjuju, a činiće se to i dalje. Neki direktori su već smenjeni, a ni ostali neće ostati na čelu škola, ako se ispostavi da su prekrišili zakon“, rekao je Šarčević.

On je, međutim dodao da u nekim slučajevima ministarstvo nije poslušalo savet Agencije, jer se, kako je rekao, oni rigidno drže pravila, a on svaki slučaj gleda pojedinačno. 

U tom kontekstu, on je pomenuo slučaj direktora jedne škole u Prijepolju čije je smenjivanje tražila Agencija jer je za nastavnika fizike primio svog sina.

„Ali, u tom slučaju, njegov je sin bio jedini kandidat, tako da šta je trebalo da radi, da ostavi školu bez nastavnika fizike? Čak i u situacijama gde ima više kandidata, a izabran je ona koji je u srodstvu s direktorom, neće biti posledica, ako je taj kandidat bio zaista najbolji“, rekao je ministar.

Podsećamo, Agencija za borbu protiv korupcije je prošle godine na nepotizam i kršenje zakona  upozorila i direktora Trgovinsko ugostiteljske škole Leskovac  Gradimira Ilića jer je u ovoj školi  zaposlio svog sina, snahu, brata od strica, sestričinu, ali i ćerku i sina prosvetnog inspektora.

On je još rekao da je važno to što direktori po novom zakonu, ako naprave ozbiljan prekršaj, odmah ostaju bez licence i više neće moći da rade taj posao ni u jednoj školi.
Pogledaj vesti o: Prokuplje,   Zaječar

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Čistka: Ministar najavio smene DIREKTORA ŠKOLA

Izvor: OkRadio.rs, 06.Okt.2018

Vranje - Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević najavio je smenjivanje direktora više od 30 osnovnih i srednjih škola u Srbiji zbog nepotizma, primanja mita, skrivanja imovine ili zbog toga što su na bilo koji drugi način prekršili zakon. U izjavi za "Večernje novosti", Šarčević je rekao...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.