Sa 10 ubistava žena i devojčica i jug Srbije na mapi femicida

Izvor: JužneVesti.com, 30.Nov.2022, 15:38

Sa 10 ubistava žena i devojčica i jug Srbije na mapi femicida

Na prvoj interaktivnoj mapi femicida u Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori, koja obuhvata ubistva žena i devojčica počinjena od 2020. do 2022. godine, od 80 slučajeva u Srbiji, čak 10 se dogodilo u Nišu, Vranju, Surdulici, Vlasotincu, Aleksincu, Sokobanji, kao i u Leskovcu, gradu gde je počinjeno trostruko ubistvo žena.

Mapa i kao podsetnik; foto: >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << FemPlatz Na jugu Srbije u prethodne dve godine desila su se 10 femicida, a prema podacima Organizacije FempPlatz, čak sedam je počinjeno 2020. godine, jedno 2021, a dva ove godine.

Najviše ih je bilo u Leskovcu gde je maja 2020. godine uporodičnoj kući pronađena četiri leša, među kojima su bile tri žene i jedan muškarac. Zbog sumnje da je sekirom ubio četiri člana porodice, istog dana je uhapšen 20-godišnji Leskovčanin M. I.

U Vranju su se toko prethodne dve godine desila dva femicida - februara prošle godine je telo 27-godišnje žene pronađeno na pumpi. Policija je tragala za 47-godišnjim M. S. kog je pronašla posle tri dana, ali se on prilikom policijske blokade ubio.

Marta ove godine, u istom gradu, policija je uhapsila je 45-godišnjaka iz okoline koji je u porodičnoj kući nožem ubo 45-godišnju suprugu, nanevši joj teške povrede. Ona je dan kasnije preminula je u niškoj bolnici.

U Nišu jedan femicid; foto: JV / Ljubica Jocić U porodičnoj kući u Nišu 29. marta 2020. godine policija je pronašla beživotno telo 52-godišnje ženske osobe. Sumnja se da ju je ubio suprug koji je 6 meseci pre toga izašao iz zatvora nakon odsluženja 14 godina robije zbog ubistva prve žene.

Decembra 2020. godine ublizini centra Aleksinca, preko puta parka Brđanka, došlo je do pucnjave, u kojoj je muškarac najpre ubio 44-godišnju M. P, a potom se ubio.

Maja 2020. godine u Sokobanji muškarac je ubio svoju 69-godišnju komšinicu, kazuju podaci Femplatz-a, a aprila ove godine u jednom stanu u Vlasotincu policija je pronašla telo 31-godišnje žene.

Prvog dana juna 2020. godine jedan muškarac je ubio ženu i muškarca iz Surdulice, pa izvršio samoubistvo.

Iz Organizacije Femplatz, koje je prikupilo informacije o 109 slučajeva femicida u Srbiji (80), Albaniji (24) i Crnoj Gori (5), ukazuju da je femicid rodno zasnovano ubistvo žene i predstavlja ekstremnu manifestaciju nasilja prema ženama i kršenje prava žena.

Informacije o femicidima na mapi prikupljene su iz medija, ali i proverene kod zvaničnih institucija i drugih organizacija. U dve trećine prikupljenih slučajeva, muški članovi porodice (sin, otac, brat) ili bivši i sadašnji intimni partneri su učionica femicida, tačnije 89 žena i devojčica ubile se osobe koje bi trebalo da im budu najbliže. Najmanje jednu trećinu slučajeva femicida pratilo je samoubistvo učionica i ovo su situacije koje moraju dublje da se analiziraju, posebno ako želimo da razumemo društvene odgovore na rodno zasnovano nasilje - navode iz Organizacije.

Biljana Janjić iz Organizacije FemPlatz; foto: FemPlatz Prikupljanje informacija je počelo pre tri godine, kaže Biljana Janjić, izvršna direktorka organizacije FemPlatz, kada su aktivitkinje na društvenim mrežama objavljivale informacije o svakom femicidu u Srbiji kada bi se desio kako bi skrenule pažnju javnosti na rodno zasnovana ubistva.

U početku je ovo bila prateća aktivnost, jer smo bile fokusirane na istraživanja sudske prakse, kapacitete institucija da odgovore na femicid, izradu politika i zakonskih izmena. Vrlo brzo su počele da nam se obraćaju organizacije, mediji, pojedinci/ke i da se raspituju o broju femicida, karakteristikama, da nam šalju informacije i sugestije. Odlučile smo da informacije o femicidima koje smo prikupile podelimo sa svima, kroz izradu onlajn alata koji je jednostavan za korišćenje i pruža model za prezentovanje pristupačnih, sistematizovanih i transparentnih podataka. Tako je uz podršku UN Women i Evropske unije nastala ova interaktivna mapa femicida - navela je Biljana Janjić.

Osim informisanja javnosti, mapa služi svima kao vizuelni podsetnik da moramo mnogo više da radimo na razumevanju femicida i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, dodaju iz Organizacije.

Mapa je trenutno dostupna na engleskom jeziku, na sajtu organizacije FemPlatz.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.