Izvor: JUGpress.com, 09.Feb.2022, 19:15

Rusko-srpskom centru za vanredne situacije Povelja za uspešnu saradnju

NIŠ

 Predstavnici Rusko-srpskog centra za vanredne situacije bili su gosti rukovodstva Gradske opštine Crveni Krst i tom prilikom im je uručena povelja za uspešnu saradnju. Povelju je uručio predsednik GO Crveni Krst profesor dr Miroslav Milutinović.

                   „Danas je 10 godina postojanja Rusko-srpskog humanitarnog centra koji se nalazi na teritoriji GO Crveni Krst i ovo je prilika da im se zahvalimo na pruženu pomoć prilikom elementarnih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nepogoda, a to znači kada su bile poplave, požari i druge nepogode, a Centar nam je svima pomogao. Prošle godine smo imali i jednu zajedničku pokaznu vežbu  u kojoj su radnici GO Crveni Krst učestvovali zajedno sa predstavnicima Rusko-srpskog humanitarnog centra. Tom prilikom smo stekli dosta novog znanja za postupanje u vanrednim situacijama, a posebno  bih istakao da se u ovom Centru vrši i edukacija naših radnika za korišćenje novih tehnologija u slučaju vanrednih situacija“, kazao je predsednik GO Crveni Krst, profesor dr Miroslav Milutinović.

                 Milutinović je dodao da GO Crveni Krst na ovaj način, Poveljom koju uručuje, izražava zahvalnost za sve ono što je učinjeno da se pomogne ljudima na teritoriji opštine.

                „Uz Povelju, pošto smo mi carski grad uručen je i zlatnik Cara Konstantina“, dodao je Milutinović.

                   On je dodao da je prošle godine bilo najdramatičnije u vreme poplava koje su posebno pogodile sela na teritoriji GO Crveni Krst. Poplavljeni su bili Trupale, Vrtište i potez prema Mezgraji.

                  Sastanku je prisustvovao i Bojan Kostić, direktor drpskog dela Rusko-srpskog humanitarnog centra.

                   „U godini kada obeležavamo 10 godina postojanja Rusko-srpskog humanitarnog centra GO Crveni Krst je prva čestitala jubilej jednom zahvalnicom i zlatnikom Grada Niša. Za nas je to velika čast, ali još veća odgovornost. Rusko-srpski humanitarni centar se svih ovih godina maksimalno trudio da pomaže u Srbiji u svemu onome što čine vanredne situacije i u svim ciklusima počev od preventive, širenja znanja i podizanja svesti stanovništva, ali i u obuci i  treninzima kao i edukaciji spasilaca koji treba da pomognu u vanrednim situacijama. Siguran sam da će ovaj posao ali i saradnja biti nastavljena i u narednoj deceniji. Mi se nadamo  i obećavamo i sigurni smo da će to biti još značajnije i u još većem obimu nego što je bilo do sada. Želim da se zahvalim i Gradu Nišu koji je zajedno sa GO Crveni Krst shvatio, a tako je bilo oduvek, značaj i važnost jedne ovakve organizacije“, kazao je Kostić.

                 On je istako da je Centar prošle godine od Grada Niša dobio još jednu parcelu kako bi proširili kapacitete za obuku i treninge ljudi koji du u prvim linijama kada su u pitanju vanredne situacije a to su vatrogasci – spasioci kao i drugi dobrovoljci.

                 „Rusko-srpski humanitarni centar zajedno sa kolegama iz Rusije stalno radi na podizanju svesti stanovništva i edukaciji od najmlađih naših sugrađana pa do najstarijih“, dodao je Kostić koji je istako da je, kako GO Crveni Krst tako i Grad Niš uvek imao razumevanja za sve njihove potrebe.

                 Prema njegovim rečima Rusko-srpski humanitarni centar je tokom 2021.godine u uslovima svih mera protiv epidemije korona virusa, na svojoj teritoriji i svojim kapacitetima obučio i edukovao više od 960 ljudi.

                 „Imali smo ukupno 101 radni dan koji je bio pod obukama koje su bile praktične u trajanju od jednog do pet dana na daljinu u video formatu. Kolege iz Rusije kao i kolege iz Srbije iz Ministarstva unutrašnjih poslova neprekidno su edukovali i vatrogasce-spasioce, Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije ali i vatrogasce-spasioce Aerodroma u Nišu i Kraljevu, pripadnike Gorske službe spasavanja, pripadnike planinarskih saveza, alpiniste kao i stanovništvo po svim pitanjima vanredne situacije“, istako je Kostić.

                 Dodao je da je Centar prošle godine bio veoma angažovan u prvim mesecima kada su imali problema u Srbiji sa snegom i ledom.

                 „Oprema iz Centra je prosleđena opštinama, manjim mestima i selima koja su bila odsečena i bez struje. Naši agregati su napajali čitava naselja, u Medveđi, Lebanju, selima oko Svrljiga. Ti problemi su prošle godine trajali čak do marta. U letnjim mesecima na teritoriji Bosilegrada, Bora, Majdampeka i Negotina, naši pripadnici su svojim vozilima gasili šumske požare u sradnji sa vatrogascima-spasiocima MUP-a  Srbije. Kada se radi o opštini Crveni Krst pomagali smo u poplavama u opremi koju smo davali a koja je bila neophodna u tom trenutku“, istako je Kostić.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.